Gündem

CHP’li Şeref Bakşık hayata gözlerini yumdu: “İsmet İnönü’nün talebini kabul etseydi Ecevit genel başkan olamayacaktı”

04 Temmuz 2019 13:00

CHP'de İsmet İnönü'nün son genel sekreteri olan, cumhuriyet senatörlüğü, milletvekilliği ve il başkanlığı görevlerinde bulunan Şeref Bakşık, Konak ilçesi Hatay semtindeki evinde önceki gün yaşamını yitirdi.

DP döneminde 50 yılı aşkın hapis cezasıyla yargılanan Bakşık, 1960 ihtilalinden sonra kurucu meclise girdi.  Bakşık, 12 Mart’tan sonra CHP genel sekreterliği görevinde bulundu. Bakşık, İstanbul, İzmir ve gençlik kolları başkanlarının görevden alınmasına karşı çıktığı için görevinden istifa etti.

Cumhuriyet’ten Miyase İlknur Bakşık’ın yaşamını yazdı. İlknur yazısında, “Eğer Bakşık, İsmet Paşa’nın tüzüğe aykırı bu taleplerini yerine getirmiş olsaydı belki de Ecevit 1972 kurultayında genel başkan olamayacaktı. Ecevit’in genel başkanlığında da onun yanlış politikalarına karşı duracak kadar ilkeli ve medeni cesaret sahibi bir politikacıydı” dedi.

İlknur yazısında Bakşık için “Ecevit’in genel başkan olmasından sonra aynı dik duruşu ve tavrı ona karşı da göstermişti. Melen hükümetinden çekilme kararına karşı grupta bağlayıcı karar alınmasına karşın CHP içinden tek olumsuz oyu Bakşık vermiş ve Melen hükümetinin yanlış tutumuna karşı CHP’nin yanlış hesap yapmasını eleştirerek bu tavrı göstermişti. Bakşık, CHP içinde hizipler çatışması başladığında iki kez daha genel sekreterlik önerisi almış ve bu önerileri düşünmeden reddetmişti” ifadesini kullandı.