Gündem

CHP'li Mehmet Tüm, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ten hâkim karşısına çıktı

Destek için adliyeye gelen CHP'li Muharrem Erkek, "Bu davalar bizi yıldıramaz" dedi

31 Ekim 2019 12:51

CHP’nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yayımladığı bildiri nedeniyle dönemin Parti Meclisi (PM) üyesi 60 kişi hakkında, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla davalar açıldı. Ayrı ayrı açılan davalarda dönemin PM üyesi CHP Balıkesir eski Milletvekili Mehmet Tüm Ankara 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.

Gazete Duvar'ın haberine göre duruşmada yazılı savunma yapan Tüm, “Bu bildirge 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında gelişen siyasal gelişmelerin değerlendirmesi niteliğindedir. FETÖ’nün devlete sızması, darbe yapabilecek güce ulaşması ve kalkıştığı darbe girişimi neticesinde vatandaşlarımızın şehit olması ve yaralanması, vatandaşlarımızda derin bir tramvaya neden olmuştur. Darbe yapabilecek güce iktidar yapısı içerisinde ulaşan FETÖ’nün bu güce ulaşmasında katkısı veya ihmali olanların hesap vermiyor olmasına, vatandaşlarımızın dikkatinin çekilmeye çalışıldığı bir bildirgedir” dedi. Tüm savunmasına şöyle devam etti:

"CHP’nin muhalefet görevini yapması, siz mahkemeler aracılığıyla engellenmeye çalışılmaktadır"

“Bu davanın müştekisi konumunda bulunan Cumhurbaşkanı ile birlikte iktidar partisi mensupları CHP ve CHP yöneticileri hakkında benzer ve hatta daha ağır ifadeler kullanmalarına rağmen bu ifadeler hakkında hiçbir şekilde soruşturma veya kovuşturma yapılmamaktadır. Aksine CHP’li yöneticilerin bildirgeleri, konuşmaları ve hatta ağızdan çıkan en ufak bir eleştiri Cumhurbaşkanına hakaret suçu olarak veya ağır tazminat taleplerinin olduğu yargılamaların konusu yapılmaktadır. Bu haliyle ana muhalefet partisi olan CHP’nin muhalefet görevini yapması, bir anlamda siz mahkemeler aracılığıyla engellenmeye çalışılmaktadır. Mahkemenize sunulan iddianame de bunun örneklerinden biridir. İktidarın dilediği gibi konuşabildiği, ancak muhalefetin, biraz ağır nitelikte her eleştirisinden sonra genel başkanına ya da milletvekillerine fezlekelerin düzenlendiği, milletvekili olmayanların ise mahkeme salonlarına taşındığı bir rejim demokrasi olarak kabul edilemez.”

Mehmet Tüm savunmasının sonunda, “Bu bildirgede hangi cümlenin veya ifadelerin suç unsuru teşkil ettiği tarafıma açıklanırsa bu açıklamaya göre de daha ayrıntılı savunma yapacağım. Şimdilik söyleyeceklerim bu kadardır” ifadelerini kullandı ve duruşma 20 Şubat 2020 tarihine ertelendi.

Muharrem Erkek: Bu tip davalar bizi yıldıramaz

Çok sayıda CHP Milletvekilinin de destek olarak Ankara Adliyesi’ne geldiği duruşmanın ardından konuşan CHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “2016 tarihinde Parti Meclisimiz olağanüstü toplanmıştı. Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon ve haksız tutuklamalar sebebiyle toplanmıştı. Kasım 2016 yılında yayınladığımız bildiride basın özgürlüğünü savunduk. Gazeteciliği, hukuk devletini, demokrasiyi ve özgürlüğü savunduk. O dönemki Parti Meclisi üyelerimiz hakkında ayrı ayrı davalar açılıyor. Bu haksız, mesnetsiz ve hukuksuz davalar bize değil, Türkiye’ye demokrasimize zarar veriyor. Bu davalar muhalefetin sert eleştiri hakkına ve demokrasiye saldırıdır. Kimse unutmasın, bu tip davalar bizi asla yıldıramaz. Aksine çok daha güçlü bir şekilde demokrasi hak mücadelesini birlikte yürüteceğiz” diye konuştu.