Ekonomi

CHP'li Karabat ekonomi planını duyurdu: 'Ekonominin günlük işleyişine müdahale edilmeyecek; iş dünyası ve üretici önünü görecek'

"Katma değeri yüksek ürün üretecek firmalar için özel kredi ve vergi desteği sağlayacağız"

19 Ağustos 2022 13:24

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, CHP'nin iktidara gelmesi durumunda ekonomiye ilişkin atacakları adımları sosyal medya hesabından paylaştı. Karabat, siyasetin, ekonominin günlük işleyişine müdahale edilmeyeceğini ifade ederek üretici ve iş dünyasının önünü göreceğini belirtti.

FABKA adı altında bir kurum kurulacağını ve bu kurumun fabrika binası yaparak, bedeli düşük faizle geri ödeneceğini belirten Karabat "Yatırımcı sadece makine, teçhizat ve istihdam için sermaye koyacak" dedi.

Karabat KOBİ'lerin kullandığı kredilerden alınan banka ve sigorta muameleleri vergilerinin de sıfırlanacağını belirtti.

Özgür Karabat'ın paylaşımları şöyle:

"Umutsuzluk yok, ekonomi planımız hazır 

Ülkenin son 20 yılını AKP heba etti. Milli servet niteliğindeki kamu kurumlarımız, arazilerimiz talan edildi. En önemli servetimiz gençler akın akın yurtdışına gidiyor. Peki, CHP ne yapacak diyorsunuz? Buyurun anlatalım.

Öncelikle şunu belirteyim. Sorunun ve çözümü konusunda işinin ehli bir ekiple hareket ediyoruz. CHP Ekonomi Masası olarak sürekli çalışıyoruz. “Ucube Şahsım Rejiminin Kaybettirdikleri ve Çözüm Önerilerimiz” kitabımız bir rehber olacak.

"Üretici ve iş dünyası önünü görecek"

İş dünyası önünü görecek. Sağlık ve gıdada kendine yeterlilik için kamucu politikalar izlenecek. Bunun dışında siyaset, ekonominin günlük işleyişine müdahale etmeyecek. Üretici önünü görecek.

Her OSB’de teknik eğitim veren bir Teknoloji Lisesi kurulacak. Bölgedeki üretim için ihtiyaç duyulan kalifiye eleman ihtiyacı karşılanacak. Bu liseler 6 yıllık ve yatılı olacak. Staj sürecinde öğrencilerin sigorta primlerini devlet ödeyecek.

Arıtma tesislerinin enerji bedellerini devlet ödeyecek. Her fabrika kurulurken inşaat maliyetlerini düşüreceğiz. Çünkü “Her fabrika bir kaledir” vizyonuyla hareket ediyoruz. “FABKA” ismiyle bir kurum kuracağız.

FABKA, sanayiciye fabrika binasının yapıp teslim edecek. Sonra bedeli 7 yıl çok düşük faizle geri ödenecek. Yatırımcı sadece makine, teçhizat ve istihdam için sermaye koyacak. Teknoloji ve Altyapı Bakanlığı ile Bölge Ajansları kuracağız.

"Katma değeri yüksek ürün üretecek firmalar için özel kredi ve vergi desteği sağlayacağız"

KOBİ’lere büyük önem veriyoruz. KOBİ’lerin kullandığı kredilerden alınan banka ve sigorta muameleleri vergileri sıfırlanacak. Şirketlerin devletten tahsil edemediği KDV alacakları süratle ödenecek. Finansman imkanları ve seçenekleri artacak.

Katma değeri yüksek ürün üretecek firmalar için özel kredi ve vergi desteği sağlayacağız. Kamu İhale Sistemi’ni KOBİ’lerden alımları teşvik edecek şekilde değiştireceğiz. OSB’lerde KOBİ’lerin enerjisi özel fiyatlandırılacak.

Merkez Bankası tam takır, Hazine borç batağında. Müteşebbislerimiz karamsar. Nureddin Nebati sanayiciyi fişlemiş, elinde listelerle vatandaşımızı tehdit ediyor. Biz ise kalkınmayı sahada, sanayicimizle, çiftçimizle, KOBİ’lerimizle, esnafımızla yapacağız.

Siz yeter ki bize inanın. İşinin ehli kadrolarla, Millet İttifakı’nın öncülüğünde Türkiye’yi hak ettiği müreffeh ülke seviyesine kısa sürede çıkaracağız."