Gündem

CHP'li İBB üyesi Balyalı: İktidar, gücünü kullanarak İstanbul yönetimini kısıtlamaya çalışıyor

01 Kasım 2019 09:11

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Boğaziçi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören 28 maddelik sürpriz bir kanun teklifi taslağı hazırladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile boğazdaki 4 ilçe belediyesine ait tüm yetkilere son veren taslak düzenlemeye göre boğazlarda artık yeni kurulacak Boğaziçi Başkanlığı ile iki yeni kurul söz sahibi olacak. Başkanlık ve kurul üyelerini Cumhurbaşkanı atayacak. Duruma tepki gösteren İBB Meclisi'nin CHP'li üyesi Tarık Balyalı, "AKP, iktidarda olduğu sürece aklına gelmeyen şeyleri aklına getirmiş ve elindeki iktidar gücünü kullanarak yerel yönetime özellikle de İstanbul yönetimini kısıtlamaya yönelik çalışmalara girmiş" ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Balyalı, ortada teknik değil, siyasi bir gerekçe olduğunu söyledi. “İstanbul’da, Boğazlar’da ne gibi bir sorun vardı ki, bunları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çözecek?” diyen Balyalı, “Konuyu belediye başkanlığımız yakından takip ediyor. İstanbul halkına ve İBB’ye ait olan bu yetkililerin başka kurumlara devredilmesine karşıyız. Planlama da denetim de yerelden yapılır. Merkezi idarenin planlama yapması ya da denetim yapması doğru değildir. Bu anlamda bu yetkilerin büyükşehir belediyesinde kalması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Balyalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“23 Haziran seçimlerinde kaybetmiş olan AKP, iktidarda olduğu sürece aklına gelmeyen şeyleri aklına getirmiş ve elindeki iktidar gücünü kullanarak yerel yönetime özellikle de İstanbul yönetimini kısıtlamaya yönelik çalışmalara girmiş. Benzer tehlike diğer belediyeler için de mevcut. Anladığımız bu.”

TIKLAYIN - Artık İstanbul Boğazı'nda Boğaziçi Başkanlığı söz sahibi olacak, üyelerini Erdoğan atayacak

TIKLAYIN - Boğaz'ın yetkilerini İBB'den alan kanun teklifi hakkında İmamoğlu'ndan ilk açıklama: Hukuki yollara başvuracağız

TIKLAYIN - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı Boğaziçi yasasında değişiklik öngören taslağı hakkında neler biliniyor?