Gündem

CHP'li Çakırözer sordu, Adalet Bakanlığı yanıt veremedi; yazdığı yazı gerekçesiyle yargılanan kaç gazeteci olduğunu bilinmiyor

09 Eylül 2019 07:45

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden Adalet Bakanlığı’na, “Bir gazetede veya internet sitesinde yayımlanmış yazısı gerekçe gösterilerek kaç kişinin yargılandığını ve bu gerekçe ile kaç kişinin tutuklu olarak yargılandığını” sordu. Bakanlığın Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü ise “İstenilen ayrıntıda veri ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ve analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgiye yönelik olduğundan dolayı istatistiki bilgi sunulamamaktadır” yanıtı verdi.

Bakanlık’tan gelen yanıtı değerlendiren Çakırözer, “‘Tutuklu gazeteci yok’, denilmiyor. ‘Sayamadık’ deniliyor” dedi. Gazeteci ve yazar Güray Öz’ün 70 yaşına Kandıra Cezaevi’nde girdiğini hatırlatan Çakırözer, gazetecileri haksız, hukuksuz şekilde yargılanın kolay olduğunu fakat saymanın zor geldiğini vurguladı.

İktidarın her fırsatta savunduğu ‘tutuklu gazeteci yok’ tezinin gerçeği yansıtmadığının altını çizen Çakırözer, şunları söyledi:

"Gazeteciler, yazarlar, çizerler, aydınlar, düşünürler bir köşe yazısından, karikatüründen, paylaştığı bir tweet’ten dolayı haksız, hukuksuz iddianamelerle yargılanabiliyor. Hızla cezalandırılıyor, adaletsiz bir şekilde hapse atılıyor. Bugüne kadar ‘tutuklu gazeteci yok’ ezberi inatla sürdürülüyordu. Adalet Bakanlığı bu sefer ‘tutuklu gazeteci yok’ diyemedi, ‘sayamadık’ dedi. Çünkü ‘yok’ demek rasyonel değil. Dünya biliyor ki sadece yazısından dolayı onlarca gazeteci cezaevinde ve yüzlercesi de yargılanıyor."