Gündem

CHP'li büyükşehir belediye başkanlarından İzmir Çalıştayı sonrası açıklama

Çalıştay sonrası yapılan açıklamada Tunç Soyer, ortak bir sinerji koymayı hedeflediklerini söyledi

01 Kasım 2019 21:00

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde düzenlenen ve CHP’li büyükşehir belediye başkanlarının katıldığı İzmir Çalıştayı sonrası açıklama yapıldı. 

İzmir Çalıştayı kapsamında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, sabah saatlerinde CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanlarıyla İzmir’de bir araya geldi. İzmir Çalıştayı’na, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak katıldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise programı nedeniyle toplantıya katılamadı. Çalıştay sonrası yapılan açıklamada Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen toplantıdan erken ayrıldığı için yer almadı.

İmamoğlu: Anayasaya aykırı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, "İstanbul Boğazı'nın Cumhurbaşkanlığına devri" ile ilgili olarak gelen soruya ilişkin "Boğaziçi imarı ile ilgili konu önemli. Biz 2 ay önce bir masa toplantısı yaptık 30 büyükşehir belediye başkanı, Cumhurbaşkanı’nın davetiyle bir araya geldik. Bütün Bakanlar Kurulu oradaydı. Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler ile ilgili danışma heyeti oradaydı. Cumhurbaşkanı, bizim de yaptığımız öneri ile yeni kanunun düzenlemelerin bir komisyon marifetiyle yürütülmesi konusunda bize bir taahhütname verdi. Biz o taahhütnamenin gereğini bekliyoruz." dedi.

Soyer: İvedilikle çalışma başlatılmalı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, CHP'li belediyeler tarafından yönetilen 11 büyük şehrin Türkiye nüfusunun yarısını temsil ettiğini, Türkiye ekonomisinin yüzde 60’lık bölümüne ev sahipliği yaptığını ifade ederek, Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin yerel yönetim mevzuatının iyileştrilmesi olduğunun altını çizdi. Soyer sözlerine şöyle devam etti:

"Mutlaka yeni düzenleme yapılması gerekiyor. Komisyon kurulması kararı alındı. İstanbul, Ankara ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlarımız ve üç AK Parti’li belediye başkanı ile birlikte komisyonda ortak çalışma kararı alınmıştı. İvedilikle komisyon üyelerinin de yer aldığı bir çalışmanın başlatılması gerektiğini düşünüyoruz. Mutlaka Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği isimlerden oluşan bu komisyonun bir an önce toplantıya çağrılması lazım." 

Soyer: Sebebi, birlikte ortaya bir irade koymak 

Büyükşehir belediye başkanları olarak rutin toplantılardan ilkini İzmir'de gerçekleştirdiklerini, bir sonraki toplantının Adana'da yapılacağını kaydeden Başkan Soyer, "Bu toplantıda ilk kez genel sekreterlerimiz de kendi aralarında çalışma yaptı. Birlikte çalışmak ve çok ilham verici ve yararlı oluyor. Bu toplantıların sonunda üç önemli kararımız var. Biri sosyal medya üzerinde olacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde sosyal medya çalışanları bir araya gelip iyi, kötü, eksik uygulama örneklerini paylaşacak ve buradan yeni yöntemler ve başarılı olabilecek modeller üzerinde çalışacaklar. İkincisi bilişim teknolojileri ve akıllı kent uygulamaları ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tecrübeli şirketleri ve bürokrasisi ve onların ev sahipliğinde gerçekleşecek. Üçüncüsü de tarım konusunda yapacağımız işbirlikleri olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 11 büyükşehir belediyesinin bu alanda çalışan birimleriyle ortak çalışma yürüteceğiz" dedi.

Başkan Soyer, toplanarak güncel konular hakkında konuşmalarının sebebini ise şu sözlerle ifade etti: 

"Toplanmamızın temel sebebi, birlikte ortaya bir irade koymak. Deneyim alışverişi yaparak yararlı politikalar ortaya koymak ve Türkiye için sosyal politikalar, akıllı kent uygulamaları gibi birçok alanda çalışmaları birlikte yürütmek ve ortaya büyük bir sinerji koymak." (İHA)