Gündem

CHP'li Bakan'dan soru önergesi: İzmir'deki hava ölçüm verilerine neden ulaşılamıyor?

İzmir'in sanayi bölgelerinin Hava İzleme Kalitesi İstasyon verilerinin 3 senedir paylaşılmaması üzerine, konu meclis gündemine taşındı

26 Eylül 2019 18:24

TBMM Çevre Komisyonu üyesi ve CHP Komisyon Sözcüsü CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir'in Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy ilçelerindeki hava ölçüm verilerine 2016 yılının Haziran ayından beri ulaşılamamasını TBMM gündemine taşıdı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’deki 81 ilin tamamının hava kalitesini ölçmek için 313 Hava Kalitesi İzleme İstasyonu kurdu. Ölçüm bilgilerini, kurduğu havaizleme.gov.tr adlı internet sitesi üzerinden kamuoyu ile paylaşmayı hedefledi.

İzmir’de ise termik santralin bulunduğu ve ağır sanayinin yoğun olduğu Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerindeki Hava Kalitesi İzleme İstasyonları’nın verileri, Haziran 2016’dan beri havaizleme.gov.tr adlı sitede yer almadı.

İnternet sitesinde, İzmir'in ilçelerinden sadece Konak, Karşıyaka, Buca, Bornova, Bayraklı, Balçova, Çiğli ve Seferihisar'da bulunan istasyonların verisine ulaşıldığının altını çizen CHP'li Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. 

Termik santral ve ağır sanayi bölgesi yakınındaki verilen neden saklanıyor?

Dünya Sağlık Örgütü'nün "görünmez katil" olarak tanımladığı hava kirliliğinin İzmirlilerin sağlığını tehdit ettiğini belirten CHP'li Bakan, "Bakanlık termik santral ve ağır sanayi bölgesi yakınındaki Hava Ölçüm İstasyonu’nun verilerini kamuoyundan neden sakladığını açıklamak zorundadır. Bölge, hava kirliliği açısından çok riskli ve kirli… Buradaki değerler belirlenen sınırların çok üzerinde olduğu için mi açıklanmıyor? Çevre konusunda süslü cümleleri ağzından düşürmeyen AKP iktidarı halk sağlığını hiçe saymayı sürdürüyor” dedi.