Çevre

CHP Karabük'teki balık ölümlerini Meclis'e taşıdı

08 Aralık 2019 18:56

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Murat Bakan, Karabük Eskipazar Bulduk Barajı’ndaki balık ölümlerini meclis gündemine taşıdı. Bakan, yaptığı açıklamada son 15 gündür balık ölümlerinin yoğun şekilde yaşandığını söyledi.

TIKLAYIN - Karabük'te baraj gölünde ölü balıklar kıyıya vurdu

bianet'in haberine göre bölgenin rehabilitesi içinse acilen harekete geçilmesi gerektiğini belirten Bakan, şöyle devam etti:

"Muhtar balık ölümlerinin Bolu Gerede’de bulunan fabrikanın zehirli atıkları yüzünden oluştuğunu söyledi. Binlerce balığın can verdiğini gözler önüne seren görüntüler korkunç. Halk sağlığına, doğaya, canlılara ve ekosisteme bu kadar mı hoyrat ve umursamaz yaklaşılır? Bu kadar mı sahipsiz bu canlılar? Bu vahşete seyirci kalınamaz. Ölen balıklardan ve sudan alınan örnekler ivedilikle incelenmeli. Bu vahşetin sebebi tespit edilerek sorumluları ortaya çıkarılmalı. Bu katliamın tekrarlanmaması için ‘gerçek’ tedbirler, ‘gerçek’ denetimler ve caydırıcı yaptırımlar görmek istiyoruz."

Bakan'ın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a yönelttiği sorular şöyle: 

*Eskipazar Bulduk Barajı’ndaki balık ölümlerinin sebebinin ortaya çıkarılmasına dair inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır? İnceleme ve soruşturma hangi aşamadadır ve elde edilen bulgular ve sonuç nedir?

*Ölen balıklardan örnekler alınarak, ölüm sebeplerinin saptanması içi bilimsel araştırmalar yapılmakta mıdır? Yapılmaktaysa bu araştırmalardan elde edilen sonuç nedir? Yapılmamaktaysa bunun sebebi nedir?

*Balık ölümlerinin Bolu Gerede’deki deri fabrikaları atıklarının dereye bırakılması ve kimyasal atıklardan kaynaklanan zehrin barajda birikerek canlıların ölümüne sebep olduğu yönündeki bilgilerden hareketle; söz konusu fabrikalara yönelik hangi denetimler yapılmıştır? Bu denetimlerin sonucunda ortaya çıkan bulgular nelerdir? Hangi fabrikalara hangi cezai işlemler uygulanmıştır?

*Bölgede bir daha bu şekilde balık ölümlerinin yaşanmaması için Bakanlığınız tarafından alınacak tedbirler ve uygulanacak caydırıcı yaptırımlar nelerdir?

*Balık ölümlerinin yaşandığı bölgede kaç balık ölmüştür? Bölgenin rehabilitesi için hangi çalışmalar yapılacaktır?