Gündem

CHP Grup Başkanvekili Özkoç: Beşiktaş saldırısı sonrası toplanan yardım paraları neden şehit ailelerine verilmedi?

"Neden kimsenin sesi çıkmıyor?"

10 Aralık 2019 14:08

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, TBMM'de basın açıklaması yaptı. Özkoç, Beşiktaş'taki bombalı saldırıda yaşamını yitirenler için toplanan yardımların akıbetini sordu.

Özkoç, “Beşiktaş saldırısı sonrası 52 milyon lira yardım toplandı. Devlet yardım paraları iki yıldır bizde duruyor diyor. Aradan geçen bu kadar zamana rağmen yardım için topladığınız parayı ailelere vermediniz? İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bu yardımın hesabını sormuyor?" dedi.

Özkoç, "Şehitlerin parasını hangi vicdanla yiyorsunuz? Bunlar da hiç vicdan yok. Allah sizi ıslah etsin. Şehitlerin paralarıyla kurulmuş bütçeyi TBMM'de konuşuyoruz.  Türkiye’deki STK’lara sesleniyorum, kendi hakkını hukukunu aramayanlar şehitlerin haklarını aramak için sesinizi çıkarın. Bu bütçe nasıl oluşturulacak? Üreteceksin, çalışacaksın vergini vereceksin" diye konuştu. 

Özkoç'un konuşmasından başlıklar şöyle: 

"Onlar dün TBMM’de Cumhurbaşkanı Yardımcısı sıfatıyla konuşan kişi, ‘Merak etmeyin şehitlerin parası bizde’ diyor. Şehitlerle ilgili toplanan paraların rantını şehit ailelerinin yakınları değil de hangi vicdana sığarak siz yiyorsunuz? Bunlar da yasalara uymak yok, bunlar yasaları şehit ailelerinin paralarının üzerine oturarak için kullanıyor.

Bugünlerde bir deprem vergisi çıktı. Şimdi İstanbul depremini konuşuyoruz. Aradan 30 yıl geçti, yeniden deprem olabilir. Ben gündeme getirdim, Sakarya’da 22 okul yıkılmak üzere. Yapıldı mı, yok. Gündüz olan bir depremde ölecek olan çocuklarımız mı? Evet. Deprem vergileri nerede? İletişim vergisi olarak bütçede kullanılıyor. Ölen insanların paraları… Bir daha insanlar hayatlarını kaybetmesinler diye toplanan paralar. Bu iktidar tarafından doğru yönetilmediği için şehidin parası, depremde ölenlerin parası, görevi başında ölenin parası gasp edilmiş ve bu bütçede kullanılmış.  Bu bütçe milletin bütçesi değildir. Bu bütçe alnının akıyla çalışanların, namuslu işletme sahiplerinin, çiftçilerin toplanan paralarını hiç edip ondan sonra şehidin, garibin parasına konan iktidarın bütçesidir.

Son olarak kadın cinayetlerinden bahsedeceğim. Bundan iki ay önce 490 civarında kadınımız öldürüldü. Geçen ay da 380 civarında kadın katledildi. Savaş mı var? Kadınlarımız neden öldürülüyor? Yokluk, yoksulluk evet bunlar nedenler olabilir ama öldürmek niye? Sosyal devlet, güçlü devlet kadına sahip çıkmıyor. Kadın sokakta, evde, iş yerinde yalnız, tacize uğruyor. Gidiyor polise bildiriyor. Peki bir şey yapılıyor mu? Hayır, yapılmıyor. Peki, canı yanan, öldürülen kadınlar için, ölmek istemeyenler polis tarafından müdahaleye uğruyor. Katile hiçbir şey yapmayan devlet, kadın ile polisi karşı karşıya getiriyor. Bu milletin evladını, kadına kelepçe vurup sorgulamak  üzere götürüyor. Katiller sokaklarda Cerenleri öldürüyor. Elini, kolunu sallayarak konuşuyor. Cezaevinden çıkıyor kadınları öldürüyor"