Çevre

CHP Bursa Milletvekili Aydın, İznik Gölü'nün kurtarılması amacıyla TBMM'ye soru önergesi verdi

İznik Gölü, kuraklık ve tarımda bilinçsiz kullanım kadar bölgenin sanayileşmesinden de olumsuz yönde etkileniyor

18 Aralık 2019 22:03

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, doğal güzelliği, su altında ve çevresindeki tarihi değerlerinin yanı sıra tarım ve balıkçılık için önemli bir yer olan İznik Gölü’nün sanayi baskısı altında kuruma riskiyle karşı karşıya kalmasını Meclis gündemine taşındı.

Evrensel'in haberine göre, CHP'li Aydın, “Kuruyup, yok olmakta olan İznik Gölü’nün ivedi tedbirlerle kurtarılması ve yeniden doğaya kazandırılması” amacıyla Meclis Araştırması açılması için önerge verdi. Milletvekili Aydın, verdiği önergesinde İznik Gölü’nün son yıllarda yaşanan kuraklığın, tarımda bilinçsiz kullanımın yanı sıra bölgede yer alan sanayinin de kurbanı olduğunu vurguladı.

CHP'li Aydın, su miktarının oldukça düştüğüne dikkat çektiği İznik Gölü hakkında bölgede suyunu kullanan çok sayıda firmanın olduğunun altını çizdi. Milletvekili sözlerini şöyle sürdürdü: 

“İznik Gölü bugünlerde can çekişiyor, su miktarı oldukça düştü. Bunun bir nedeni kuraklık ancak en önemli nedeni özel Azot Fabrikası’nın resmi olarak gölden su çekmesi. Devlet Su İradesi (DSİ) ile yapılan protokolün de çok üstünde su çeken fabrika, yakınındaki Serbest Bölge’ye de su sağlıyor. Bölgedeki birçok firma gölün suyunu kullanıyor. Azot Fabrikası’ndan Cargill’e gölden su çeken çok sayıda fabrika İznik Gölü’nün etrafında bulunuyor. Gölün suyunu kullanan sanayi tesislerinin başında 20 yıl önce, DSİ ile yapılan protokol gereği Gemlik’te bulunan, özelleştirmeden önce TÜGSAŞ’ın olan şimdiki Gemlik Gübre Sanayi yer alıyor. 2017 yılında DSİ ile firma arasında yaşanan anlaşmazlıklar hukuksal zemine taşınırken, 2005’ten bu yana firmanın yılda 18 milyon metreküp suyu İznik Gölü’nden çekmeye devam ettiği ve bedelini ödemediği gündeme gelmişti. ‘Su Altı Arkeoloji Müzesi’ olarak turizme kazandırılması planlanan bazilika, kuraklığın yanı sıra fabrikaların İznik Gölü’nden kontrolsüz su çekmesi nedeniyle bu özelliğini kaybetme riskiyle karşı karşıyadır.”