Gündem

Prof. Dr. Talat Kırış: Trump, Grönland'ı alacağına, önce ABD'nin bıraktığı pislikleri temizlesin

Beyin Cerrahı Prof. Dr. Talat Kırış, Grönland izlenimlerini Şirin Payzın'a anlattı

03 Ekim 2019 17:16

Trump'ın satın almak istediği Grönland'a gitti, dünyanın 'medeniyetten' en uzak coğrafyasını görüntüledi. Beyin Cerrahı Prof. Dr. Talat Kırış, Grönland izlenimlerini Şirin Payzın'a anlattı.

Grönland'da, Amerika Birleşik Devletleri'nin 2. Dünya Savaşı'ndan sonra bıraktığı atıkları gördüğünü söyleyen Kırış, "Grönland'da kanoyla giderken, vahşi yaşam dışında hiçbir şeyin olmadığı bir yerde, karaya yaklaşırken binlerce paslı varil, kamyonlar, paslanmış paramparça olmuş mutfaklar vardı. Amerikalılar, 2. Dünya Savaşı sırasında orada kamp kurmuş, Alman denizaltılarını bombalıyormuş ve bunları da orada bırakıp gitmişler" dedi. 

Bu cisimlerin kanserojen içerdiğini ifade eden Kırış, "Besin zincirine de yayılıyor, bu bir felaket. Trump, Grönland'ı alacağım diyor ama önce ABD'nin pisliğini temizlesin. Grönland'da böyle 30 tane daha yer varmış" ifadelerini kullandı. 

İklimle ilgili bilimsel araştırmaların önemli olduğunu ve maddi anlamda da desteklenmesi gerektiğini ifade eden Kırış, "Bir ülkenin gücü ordusuyla, topuyla, tüfeğiyle değil bilime yaptığı katkıyladır. Siz iklim değişikliğiyle ilgili bir şey üretiyorsanız ve sizin ülkenizden birileri bunu yazıyorsa bu sizin ülkenizin gücüdür" dedi.

Türkiye'de bu tür araştırmaların ve seyahatlerin yaygın olmama nedenine ilişkin konuşan Talat Kırış, "Sorun eğitim sistemimizde. Bu tür şeyler yeterince işlenmiyor. Genellikle kahramanlık, destan vb. konuları görüyoruz. Biz bir gezegende yaşıyoruz, yalnızca kendi sınırlarımızın içinde değiliz. 'Uzay var, farklı yerler var' denmiyor. Gençlerimiz hayal etmeli. Ben Antartika'ya gitmeliyim ki benden sonraki nesil de Jüpiter'e gitsin" diye konuştu. 

TIKLAYIN: Talat Kırış yazdı: Kışı, bir tavukla baş başa Kuzey Kutbu’nda geçirmek