Gündem

Çevre avukatından çağrı: Karadenizlilere kanser tazminatı ödensin

Avukat Remzi Kazmaz, Çernobil felaketinin ardından radyasyon tehlikesinin gizlendiğini söyledi

25 Eylül 2019 11:50

Çevre avukatı Remzi Kazmaz, Çernobil felaketinin ardından Türkiye'de Karadeniz bölgesinin radyasyondan kurtulamadığını fakat olayın ardından tehlikenin gizlendiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Karadeniz illerinin milletvekillerine çağrı yapan Kazmaz, "Karadenizlilere kanser tazminatı ödensin" dedi. 

Evrensel'de yayımlanan yazısında kanserle mücadele ederken hayatını kaybeden Artvinli Sanatçı Kazım Koyuncu, Trabzonlu Gazeteci Sibel Kalaycı, Rizeli Neslican Tay'ı hatırlatan Kaymaz, Çernobil'in ardından Karadeniz'deki radyasyon tehlikesinin vatandaşlardan saklandığını söyledi. Konuyla ilgili olarak meclis araştırması yapılmasını öneren Kaymaz, "Yunanistan, Almanya ve Avusturya’da radyasyon düzeyleriyle ilgili her türlü bilgi halka açıklandı. Bizdeki sır perdesi tam olarak aralanamadı" dedi.

Karadenizlilere kanser tazminatı ödenmesini talep eden Kaymaz'ın yazısının bir bölümü şöyle: 

"Peki şimdi ne yapılmalı? Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Çernobil’den önce uzun ve ciddi bir çalışmayla Türkiye’de 42 ilde doğal radyasyon düzeylerini tespit etmişti. Bu çok büyük bir avantaj. Ölçülen radyasyon değerleriyle bugünküleri karşılaştırmak suretiyle bir yerin radyasyon düzeyinde herhangi bir dış etkiden kaynaklanan artış olup olmadığını görmek mümkün olacak. Bugüne kadar böyle bir çalışma yapılmadı. Bugün Trabzon’da, Rize’de 200 metrelik bir derede bile çok farklı oranlarda radyasyon düzeyleri tespit edildiğini duyuyoruz. Bu harita acil olarak çıkartılırsa, Sinop-Anamur hattının doğusunun ve tüm Türkiye’nin Çernobil’den ne kadar etkilendiği ilk kez ortaya çıkartılacak."

Yazının tamamı için tıklayınız