Gündem

Çavuşoğlu, KKTC'de STK temsilcileriyle bir araya geldi: Birlikteliğimizi bozmaya çalışanlara geçit vermeyeceğiz

12 Haziran 2022 19:32

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileriyle bir araya geldi.

Girne'deki Beyaz Ev'de gerçekleştirilen toplantıya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de katıldı. 

Atina-Türkiye hattında gerilimin 'Yunan Adaları'nın silahlanması tartışması' nedeniyle arttığı bir dönemde Kıbrıs'ı ziyaret eden Çavuşoğlu, STK temsilcileri ile gerçekleştirdiği görüşme hakkındaki paylaşımında, " Dün, bugün ve daima; birlikteyiz! Birlikteliğimizi bozmaya çalışanlara geçit vermeyeceğiz!" ifadelerini kullandı.

Geçen haftalarda Türkiye ile KKTC hükümetleri arasında 2022 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü imzalanmış, adada Ersin Tatar yönetimine karşı olan birçok kişi atılan imzanın "KKTC'yi Türkiye'ye daha da bağımlı hale getirdiğini" savunmuştu. 

TIKLAYIN | Kıbrıs: Akdeniz’de tek kanatlı bir kuş!
TIKLAYIN | Eski KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, T24'e anlattı: Ankara'nın emriyle MİT seçimlere müdahale etti; 'kazansan bile görevde kalamayacaksın' dediler!

Çavuşoğlu: Milli davamıza sahip çıkmaya devam ediyoruz

Çavuşoğlu cumartesi günü Çekya ziyaretinden sonra KKTC'ye uçmuş; ziyaretin başlangıcında yaptığı paylaşımda, "Milli davamıza sahip çıkmaya devam ediyoruz. Türkiye ile Kıbrıs Türkü’nün haklarını birlikte korumak için KKTC’deyiz" yazmıştı.

Miçotakis, gelecek hafta Ada'ya gidiyor

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis gelecek cuma günü Kıbrıs'ı ziyaret ederek Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile bir araya gelecek. 

Yunanistan'ın önde gelen yayınlarından Kathimerini'ye göre liderler Türkiye ile tırmanan gerilimi, Maraş'ın durumunu ve Ankara'nın Kıbrıs'taki "revizyonist" tutumunu konuşacaklar. Görüşmede göç, enerji, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali  ve GKRY ile Yunanistan'ı ilgilendiren diğer başlıkların da ele alınması bekleniyor.

Geçen hafta Türkiye'nin Efes-2022 tatbikatı sırasında konuşma yapan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Atina'ya seslenerek "Kendine gel. Türkiye adaların silahlandırılması konusunda uluslararası anlaşmaların kendine tanıdığı hakları kullanmaktan geri durmayacaktır" demiş ve daha sonra "şaka yapmadığını" söylemişti

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, bu açıklamanın ardından Twitter hesabından Türkiye'nin Ege'deki iddialarına dair 16 harita yayımlayarak "Ankara'nın bölgesel barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğunu" öne sürdü.