Gündem

6'lı masadan sandıklara 800 bin nöbetçi

Candan Yıldız sordu, DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin yanıtladı

07 Haziran 2022 12:43

CHP, İyi Parti, DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti'den oluşan 6'lı masanın seçim güvenliğine ilişkin çalışmaları devam ediyor. 6'lı masada DEVA Partisi'nin temsilcisi olarak bulunan İdris Şahin, seçim güvenliğine ilişkin çalışmalarının çok kapsamlı bir şekilde sürdürüldüğünü belirterek "200 bin sandık için 800 bin insan görevlendireceğiz. Her sandıkta en az 4 tane 6'lı masa bileşenlerinin temsilcisi olacak" dedi. 

6 partinin ortak ya da ayrı aday göstermesi durumunda bile seçim güvenliği konusunda ortak çalışmaya devam edeceğine vurgu yapan Şahin, seçim günü sandık kurullarındaki görevlendirmelerden Yüksek Seçim Kurulu'ndaki aşamalara kadar bütün süreçlere ilişkin farklı senaryolar üzerine çalıştıklarını söyledi. 

Şahin, sandık güvenliğine ilişkin şöyle konuştu:

"Seçmen kütüklerinin oluşumu ve paylaşımına ilişkin çok titiz bir çalışma yapacağız. Sayılarda bir tutarsızlık veya anormal sayıda bir artış var mı bunun tespit edilmesi lazım. Diğer husus sandıktan oy kullanımından sonraki aşamada başta sandık kurulları olmak kaydıyla bütün sorumlulukların çok titiz bir şekilde çalışmalarının yapılması gerekir. Boşluk olması durumunda altılı masanın üyelerinden birinin gidip o boşlukları doldurması gerekir.  Sandık kurullarının oluşumunda sandık kurullarında görevli birinin gelmemesi durumunda orada hazır bulunan birinin hemen devreye girmesi lazım. Diğer husus ise sandıklar açıldıktan sonra mutlaka ıslak imzalı oy pusulalarının elimizde olması lazım. Bunlar seçimin tapusudur bunlar elimizde olduğu sürece ne yaparlarsa yapsınlar itiraz edebilirsiniz. Mutlaka sandık seçim tutanağının ıslak imzalı halinin hem partiye hem YSK'ya ulaştırılması gerekiyor. Oy sayım işlemi bittikten sonra birleştirme tutanağına gittikten sonra da azami titizlik gösterilmesi gerekiyor"

Mart ayı verisine göre vatandaşlığa geçip oy kullanacakların sayısı 159 bin 

Vatandaşlık alanlara karşı kamuoyunun endişelerini paylaştıklarını ifade eden Şahin, 6'lı masada CHP ve İyi Parti'nin 15 Mart 2022 tarihli seçmen kütüklerinde yaptığı çalışmayı paylaştı. Şahin, " Hem ana muhalefet hem İyi Parti seçmen kütüklerinde yaptığı çalışmalar ile sadece sayı itibariyle 6 fark buluyorlar. Buradaki veriye göre 15 Mart 2022 seçmen kütüğünde yabancı uyruklu 159 bin 380 kişi oy kullanabiliyor. Ağırlıklı olarak Irak, Suriye, Libya, Afganistan.  İstanbul’da 48 bin,  Hatay’da 24 bin ve 81 ilde değişik oranlarda sayıları mevcut. Bunlar genel seçimleri etkileyecek mahiyette değil ama yerel seçimlerde etkili olabilmişler. Bunu dışında İstanbul dışında bir yoğunlaşmayı görmüyoruz. Bunu da adım adım takip ediyoruz" dedi. 

Şahin ayrıca yurt dışındaki oy kullanımında oyların transferi ve sayım sürecini yakından takip edeceklerini bunun yanı sıra hükümlü ve tutuklular ile denetimli serbestlikte olan kişilerin de seçim sürecindeki sayılarını titizlikle inceleyeceklerini söyledi. Şahin, yurtdışı oyların sayımında da bin 500 kişinin görevlendirileceğini aktardı. 

Altılı masa seçim güvenliğine nasıl hazırlanıyor?

Seçim günü kadar seçime giden süreç de planlanıyor mu?

Seçmen listeleri ve ıslak imza tam güvenlik sağlar mı?

Candan Yıldız sordu, DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin yanıtladı.