Gündem

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü: İdam çözüm değil, yasalar uygulanırsa kadın cinayetleri olmaz

03 Eylül 2019 09:06

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Emine Bulut cinayetinin ardından artan "İdam gelsin" tartışmalarına karşı kampanya başlattı. Sosyal medyada #idamçözümdeğil başlığı altında toplanan kadınlar, "Şiddeti şiddetle önleyemezsiniz", "Kadın katillerini cesaretlendirenler susturulsun", "Kadınlar idam değil adalet istiyor", "İdam cezası olan ülkeler kadına yönelik şiddetin en yüksek olduğu ülkeler sıralamasında ilk sıradalar" yazan fotoğraflar paylaştı.

"Kadın cinayetlerinin önüne geçebilecek pek çok yasa var"

Hürriyet'ten Ece Çelik'e konuşan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun Başkanı Canan Güllü, mevcut yasaların uygulanmasının kadın cinayetlerini önleyeceği görüşünde. Canan Güllü, şunları söyledi:

“Toplumda kimi kesimlerden ‘İdam isteriz’ çağrıları yükseliyor. Bu olaylar insan ruhunda derin yaralar açıyor, hepimizi dumura uğratıyor ve toplum elbette bu insanların cezalanmasını istiyor. Ancak idamın amacının ne olduğunu sorgulamak gerekiyor. Son 6-7 ses getiren olayın ardından hükümet, ‘Biz önümüze bu yasa gelirse imzalarız’ tarzı cümlelerle topu taca atıyor. İdam cezasının Meclis’e gelmesi Türkiye’nin çağdaşlıktan geri adım atmasıdır. Bize göre MHP koalisyonu döneminde kaldırılmış olan idamın geri gelmesini kimse istemiyor. Ben buna ‘sahanın gazını almak’ diyorum. Oysa biz bu insanlara neden idama gerek olmadığını anlatmak için bu kampanyayı başlattık. Türk Ceza Kanunu’nda kadın cinayetlerinin önüne geçebilecek pek çok yasa var. Bizler 6284 sayılı yasanın varlığını, İstanbul Sözleşmesi’nin içerdiği önleyici maddeleri hatırlatıyoruz. Bu yasalar uygulanırsa kadın cinayetleri olmaz diyoruz.”