Gündem

Çanakkale'de ihalesi iptal edilen 17 jeotermal enerji santralinden birisi için bakanlık süreci tekrar başlattı

29 Ekim 2019 10:29

Çanakkale Valiliği’nin ihalesini iptal ettiği 17 JES projesinden Ayvacık Babadere’deki jeotermal enerji santrali (JES) için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “ÇED Gerekli Değildir” diyerek süreci yeniden başlattı.

BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre yaşam savunucuları, JES sahası olarak belirlenen 17 farklı alanın çevresinde köyler ve yaşam alanları, dereler, göletler, antik kentler, turizm, tarım ve hayvancılık alanları olduğunu belirterek defalarca eylem yapmıştı. Yapılan eylemlerin ardından Çanakkale Valiliği, Şubat ayında Ayvacık, Ezine, Lapseki, Biga, Bozcaada ve Gökçeada ilçelerinde toplam 358 bin 668 dönümü kapsayan 17 adet farklı alanı jeotermal enerjiye açmak için yapılacak ihaleyi iptal etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise “ÇED gerekli değildir” kararı ile MTN Enerji AŞ’nin Ayvacık Babadere’de RES projesinin önünü açarak süreci yeniden başlattı.

Tarım ve sulama alanlarında

Aynı alanda bir JES projesi daha yürüten MTN Enerji AŞ, güneydoğusundan Tuzla Deresi geçen alana ikinci JES’i kurmaya hazırlanıyor. Proje bedeli 93 milyon 100 bin TL olarak belirlenen JES’in inşaat öncesi döneminin 6 ay, inşaat süresinin 1,5 yıl olmak üzere toplam 21 yıl sürmesi planlanıyor. Önemli sulama alanlarını kapsayan JES’in faaliyet alanında 10 santimetre civarında bitkisel toprak sıyrılacak ve 14 bin 102 ton hafriyat toprağı çıkacak. Kesilecek ağaç sayısının belirtilmediği proje tanıtım dosyasında, kontrollü durumda alandan çevreye saatte 1.550 kg toz yayılacağı belirtildi.