Gündem

Bülent Şık, yeniden hâkim önünde; bilirkişi raporu: Benzer haberler zaten yapıldı

Bülent Şık'ın halka açıkladığı araştırma, 8 milyon insanın yaşadığı bölgede çevre kirliliğinin gıdalarda ve suda kanserojen etkiler yarattığını ortaya koyuyor

28 Mayıs 2019 23:45

Sağlık Bakanlığı’nın halktan gizlediği kanser raporunu bir yazı dizisiyle halka duyurduğu gerekçesiyle 12 yıla kadar hapsi istenen bilim insanı Bülent Şık hakkındaki davanın ikinci duruşması 30 Mayıs’ta görülecek. Duruşma öncesi dosyaya giren bilirkişi raporunda, bölgedeki kirliliğe yönelik haberlerin daha önce de yayımlandığına işaret edildi. Uluslararası saygın kurumların da takip ettiği davada Şık hakkında savcılığın esas hakkındaki görüşünü açıklayabileceği belirtiliyor.

Akademiden ihraç edildikten sonra Cumhuriyet gazetesinde halk sağlığı konulu yazılar kaleme alan Bülent Şık, Kocaeli, Ergene Çayı havzasında yer alan Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ile Antalya’da yapılan, Sağlık Bakanlığı’nca sonuçları kamuoyuna açıklanmayan araştırmayı halka duyurdu. Bir dönem çalışmalarında yer aldığı konu üzerinde, akademiden çıkartıldıktan sonra da ilgisini sürdüren Şık, bulgularını kamuoyu ile paylaştı. Bu nedenle Şık hakkında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Araştırma, 8 milyon insanın yaşadığı bölgedeki çevre kirliliğinin gıdalarda ve suda kanserojen etkiler yarattığını ortaya koyuyor. Raporu, önlem alması gereken kamu kurumlarına bile göndermediği ortaya çıkan Sağlık Bakanlığı'nın şikayeti üzerine Şık’ın TCK 258 uyarınca “göreve ilişkin sırrın açıklanması” ve TCK 334 ile TCK 336 uyarınca “açıklanması yasaklanan bilgileri temin etme ve açıklama" suçlarını işlediği iddia edildi.

Zaten biliniyor

Davanın ilk duruşması 7 Şubat’ta görüldü. 30 Mayıs’ta görülecek ikinci duruşma öncesi hazırlanan bilirkişi raporu Bülent Şık’ın açıkladığı bilgilerin daha önce de başka sitelerde yer aldığını ortaya koydu. Raporda, çeşitli tarihlerde çeşitli sitelerde Kocaeli, Ergene Çayı ve Antalya ile ilgili çıkan haberlere yer verildiği kaydedildi. Bu haberlerin Şık’ın yazısından önce olduğuna dikkat çekilerek, “İnternet ortamında yapılan araştırmalarda suça konu bölgeler ile ilgili suç tarihi olan 16 Nisan 2018 tarihinden önce de haber sitelerinde ve gazetelerin internet sitelerinde benzer haberlerin yapıldığı kanaatine varılmıştır” denildi.