Politika

Buldan: Cumhur İttifakı Susurluk ittifakıdır

"Çiller’i, Ağar’ı neden belediye başkan adayı yapmadınız?"

25 Mart 2019 16:59

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dün İstanbul Yenikapı'da düzenlediği mitingi hatırlatarak "Cumhur İttifakı yanına Ağarları, Çillerleri alarak sahneye çıktı. Demek ki sizin ittifakınız, Susurluk ittifakı, sizin ittifakınız ‘Beyaz Toros ittifakı’" dedi.

HDP Genel Başkanı Pervin Buldan, seçim çalışmalarını bugün Bingöl'de sürdürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitinglerde kullandığı dili eleştiren Buldan, "Hani diyorlar ya, “biz yaradılanı yaradandan ötürü seviyoruz”. Yalan söylüyorlar. Bu yaradanın yarattıkları arasında bile ayrım yapıyorlar. Türklerle Kürtleri, Sünnilerle Alevileri, erkeklerle kadınları birbirine düşman gösteriyorlar. Bir Cumhurbaşkanı'nın dili bu kadar kin ve nefretle dolu olamaz, olmamalı. Bir cumhurbaşkanı her gün bir partinin yöneticilerine ve ona oy veren insanlara hakaret edemez, etmemeli. Şimdiye kadar konuşmalarında 80 milyon insanı kucaklayan bir konuşma yaptığını görmedik. Sevgiden, kardeşlikten, hoşgörüden bahsetmeyen bir cumhurbaşkanı var. Her gün dilinde yalan, hakaret, öfke olan bir cumhurbaşkanı var. Türkiye halkları bunu hak etmiyor. Bizler geçmişte de cumhurbaşkanları gördük. Kapsayıcı, kucaklayıcı cumhurbaşkanları gördük. Ancak bu cumhurbaşkanı ne yazık ki böyle bir dilden mahrum" diye konuştu.

"Çiller’i, Ağar’ı neden belediye başkan adayı yapmadınız?"

Cumhur İttifakı'nın dün İstanbul Yenikapı'da düzenlediği mitingi hatırlatan Buldan, "Bir tutturmuşlar Cumhur İttifakı. Yenikapı’da yanlarına aldıklarını gördük. Cumhur İttifakı yanına Ağarları, Çillerleri alarak sahneye çıktı. Demek ki sizin ittifakınız, Susurluk ittifakı, sizin ittifakınız ‘Beyaz Toros ittifakı’. Dün sahneye çıkardığınız insanların geçmişini bilmiyor musunuz? Çiller dönemini, Ağar dönemini bilmiyor musunuz? Madem bu kadar çok seviyorsunuz Çiller’i, Ağar’ı neden belediye başkan adayı yapmadınız? Birini İstanbul’dan, birini de Ankara’dan gösterseydiniz; o zaman dersinizi alsaydınız " dedi.

Buldan, Cumhur İttifakı'nın 31 Mart'tan sonra dağılacağını söyledi.

"Adalet Bakanlığı bu ölümleri ne zaman görecek?"

Hakkâri Milletvekilleri Leyla Güven'in açlık grevi eyleminin 138'inci gününe girdiğini hatırlatan Buldan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e çağrıda bulundu. Buldan sözlerine şöyle devam etti:

"Bu açlık grevi, tecridin kaldırılması içindir. Bu açlık grevi, barış ikliminin, demokrasinin, özgürlüğün ve kardeşliğin hakim olması içindir. Haksız, hukuksuz bir şey istenmiyor; meşru, yasal bir taleptir bu. Ülkenin barış rüzgarlarına kavuşması için insanlar bedenlerini açlığı yatırıyor, cezaevinde insanlar yaşamlarına son veriyor. Adalet Bakanlığı bu ölümleri ne zaman görecek? Bu ölümlerin vebalinin kendi üzerlerinde olduğunu ne zaman anlayacaklar? Bu kadar duyarsızlık, bu kadar sessizlik gerçekten anlaşılır değil. "

"Hayvancılık kenti Bingöl'e Sırbistan'dan et geliyor"

Hükümetin ekonomi politikasını eleştiren Buldan, Bingöl'de tarım ve hayvancılığın bitirildiğini belirterek "Burası bir hayvancılık kenti olmasına rağmen, bugün buraya et Sırbistan’dan geliyor. İşte bu anlayış hem tarımı hem hayvancılığı bitirdi, halkımızı yoksulluğa mahkûm etti" dedi.