Dünya

Buckingham Sarayı, Kraliçe Elizabeth'in kişisel servetini açıklamamak için kulis yaptığını yalanladı

08 Şubat 2021 13:28

Buckingham Sarayı, The Guardian'ın Ulusal Arşiv belgelerinden aktardığı Kraliçe Elizabeth'in 1970 yılında kişisel servetini kamuoyuna açıklayacağı düzenlemeyi engellemek için hükûmetle kulis yaptığı haberini yalanladı. 

BBC'nin aktardığı habere göre, The Guardian'ın bugün yayınlanan haberinde Kraliçe Elizabeth'in 1970 yılında kişisel avukatı aracılığıyla hükûmetle kişisel servetinin açıklanmasını engellemek için kulis yaptığı detayı Buckingham Sarayı tarafından yalanlandı. 

The Guardian, söz konusu belgeleri, Britanya'da yasama organının Kraliçe'nin imtiyazlarını ve çıkarlarını etkileyen bir tasarıyı tartışmak üzere onay almasını içeren "Kraliçe'nin Onayı" isimli süreci incelerken çıkardı. Buckingham Sarayı, "Kraliçe'nin Onayı"nın istendiği her zaman verildiğini belirtti. 

"Kraliçe'nin Onayı" süreci, Kraliçe'nin yasama meclisinin bir eylemini doğrudan veya hükümdar adına hareket eden bir yetkili aracılığıyla resmen onayladığı yöntem olan "Kraliyet Onayı"ndan farklı. Kraliyet Onayı, 1707 yılından bu yana istendiğinden beri reddedilmedi. 

 

The Guardian'ın haberi, 1973 yılına kadar giden Ulusal Arşivler'deki hükûmet notlarına dayanıyordu. Notlar, Kraliçe'nin 1970 yılında gündeme gelen bir düzenlemeyle kişisel hisse ve varlıklarını kamuoyuna açıklamakla karşı karşıya kaldığını bu kapsamda avukatı aracılığıyla hükûmetle görüşmeler yaptığını aktardı.