Dünya

Brüksel’de Sırbistan ve Kosova görüşmelerinden sonuç çıkmadı

18 Ağustos 2022 18:31

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Sırbistan ve Kosova arasındaki anlaşmazlıkların ele alındığı Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile Kosova Başbakanı Albin Kurti görüşmesinden sonuç çıkmadı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Sırbistan ve Kosova arasındaki tüm anlaşmazlıkların ele alındığı Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile Kosova Başbakanı Albin Kurti görüşmesinde herhangi bir anlaşmaya varılamadığını ifade ederek, “Bugün maalesef iki taraf arasında bir anlaşmaya varamadık ama bu hikayenin sonu değil” dedi.

Ne olmuştu?

Kosova'da yaşayan Sırplar dahil herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olması zorunluluğu getirileceğinin bildirilmesi üzerine Kosova'daki Sırplar, 31 Temmuz akşamı ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapatmıştı.

Kosova hükümeti de Sırbistan'la olan sınır kapılarına giden yollara konulan tüm barikatların kaldırılmasının ardından Sırbistan'la krize neden olan uygulamayı 1 Eylül'e erteleme kararı almıştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, iki lideri Brüksel'e davet etmiş, Vucic ve Kurti, Borrell ile birlikte toplantı yapacaklarını bildirmişti.