Dünya

Britanya Dışişleri Bakanı: 5 günlük ateşkesten memnunuz

"Bu ateşkesin kalıcı olduğunu ve Türkiye'nin birliklerini çektiğini görmek istiyoruz"

18 Ekim 2019 17:07

Britanya Dışişleri Bakanı Dominic Raab Ankara’daki Türkiye-ABD heyetleri görüşmesinin ardından beş günlük ateşkes ilan etmesinden “memnun” olduklarını belirtti, “Ateşkesin kalıcı olmasını ve Türkiye’nin birliklerini çekmesini istiyoruz” dedi.

"Cumhurbaşkanı insani durumu daha kötüleştirdi"

Sky New’e konuşan Raab’ın açıklamaları şöyle:

“Bence bu istilanın yanlış olduğunu Türk-NATO ortaklarımıza açıkça belirttik, AB içinde de bunu kınadık. Geçici bir ateşkes olmasından memnunum ve bu ateşkesin kalıcı olduğunu, Türkiye’nin de bölgeden çekildiğini görmek istiyoruz. Çünkü ilk olarak Cumhurbaşkanı (Erdoğan) (bölgedeki) insani durumu daha kötü hale getirdi, daha iyi değil. İkincisi tüm NATO ortakları olarak DAEŞ terörüne tehdidine karşı mücadeleye yönelik dikkatimizi dağıttı. İşte bu nedenle bunun (ateşkesin) gerçekleşmesi gerekiyor.”

"Türkiye durumu istismar ediyor"

Durumdan endişe duyduklarını söyleyen Raab “Ama Türkiye için sorumluluk almayacağız” diyerek “Türkiye durumdan, bizim kınadığımız bir biçimde istismar istiyor. Bizce bu yanlış. Gece geçici ateşkes gibi olumlu bir haber almaktan memnunuz ama artı bu durumun Türk birliklerinin çekilmesi yönünde ilerlemesi gerekiyor. Çünkü insani durum gittikçe kötüleşecek ve hepimizin paylaştığı DAEŞ’i bölgede bitirme planının stratejisini kaçırıyoruz.”