Dünya

Britanya'da oğlu YPG'ye katılan babaya 'teröre destek' suçlaması

Davanın ülkede türünün ilk örneği olduğu belirtildi

27 Aralık 2019 11:53

T24 Dış haberler

Suriye'de Türkiye'nin terör örgütü olarak nitelendirdiği YPG'ye katılan bir Britanya vatandaşının babası gözaltına alındı. Paul Erdal isimli adama terörizm suçlaması yöneltildiği ifade edildi. Davanın Britanya'da türünün ilk örneği olduğu ifade edildi.

The Guardian'ın özel haberine göre 11 Aralık'ta polis, Erdal ailesinin Solihull'daki evine geldi ve arama yaptı. Arama sırasında evdeki bilgisayar ve telefonlara el konuldu. YPG'ye katılan Britanyalının 49 yaşındaki babası Erdal gözaltına alınırken, 18 yaşındaki kardeşi Sam de sorgulanmak üzere polis merkezine götürüldü. İkilinin 2017'de YPG'ye katılmak üzere Suriye'ye giden 27 yaşındaki Dan Newey hakkında 13 saat sorgulandığı ifade edildi. 

Erdal'a "teröre destek" ve "teröre materyal destek sağlama" suçlamaları yöneltiliyor. 4 gün boyunca nezarethanede tutulan baba Erdal kefaletle serbest bırakıldı.

Polisin Newey'nin annesi Vikki'nin evine de aynı günde gittiği belirtildi. İfade vermeyi kabul etmese annenin de gözaltına alınacağı öğrenildi. Vikki'nin yaklaşık 12 saat sorgulandıktan sonra serbest bırakıldığı aktarıldı.

Bu davayla beraber Britanya'da ilk defa bir YPG üyesinin aile ferdine "teröre destek" suçlaması yöneltilmiş oldu. IŞİD Karşıtı Koalisyon'un bir parçası olan Britanya YPG'ye eğitim ve silah desteğinde bulundu.

Muhabir Bethan McKernan, Newey'nin Mart 2018'de Britanya'ya döndüğünde soruşturulduğu ve izleme listesine alındığını, ancak kendisine bir suçlama yöneltilmediğini ifade etti. Newey'nin daha sonra tekrar Suriye'ye döndüğü belirtildi.