Dünya Basınında Bugün

"Boris Johnson, Avrupa’yı ‘sert Brexit’e hazırlıyor"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

22 Ağustos 2019 09:44

T24 Dış haberler

Britanya gazetelerinin ilk sayfaları Başbakan Boris Johnson'ın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma sürecindeki gelişmelere yer verdi. Johnson'ın dün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşmeye yer veren gazeteler Merkel'in Johnson'a anlaşma olmadan ayrılığı önlemek için 30 gün süre verdiğini yazdı. ABD basını ise Trump yönetiminin sınırda tutulan göçmen ailelerine ilişkin yeni düzenlemesine yer verdi. Buna göre gözaltı merkezlerinde tutulan çocukların kalma süresine dair kısıtlama kaldırıldı. Al Arabiya ise Sudan'da sivil hükümete geçiş sürecinde yaşanan gelişmeleri manşete taşıdı. 

22 Ağustos 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Times | Almanya’dan Johnson’a anlaşmasız Brexit’i önlemek için 30 gün müddet

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü. Merkel, görüşmede Avrupa Birliği’nden (AB) anlaşmasız ayrılmayı önlemenin hâlâ mümkün olduğunu söyledi. Merkel, Johnson’ın Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasına fiziki bir sınır çekilmesini öngören ‘backstop’  maddesine bir alternatif sunması için 30 günü olduğunu söyledi. Johnson bu haftasonuna Fransa’da gerçekleşecek G7 zirvesine katıldığında Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile de görüşecek.


The New York Times | Göçmen çocuklar gözaltı merkezlerinde 'süresiz' tutulacak

Trump yönetimi, sınırdaki gözaltı merkezlerinde tutulan ailelerin durumuna ilişkin yeni bir düzenleme çıkardı. Bu düzenlemeye göre artık gözaltı merkezlerindeki ailelerin oradan çıkarılması için belli bir zaman kısıtlaması olmayacak. Düzenleme gelene kadar gözaltı merkezlerinde tutulan göçmen çocuklarının kalması için bir limit süre vardı. Bu düzenlemenin değişmesi bir yıldır Beyaz Saray’ın gündemindeydi. Trump yeni düzenleme için “İnsanların ülkemize yasa dışı yollarla gelmesi imkansız olacak” dedi.


The Washington Post | Trump, Danimarka’nın yanıtını ‘edepsiz’ buldu

ABD ve Danimarka arasında Grönland tartışması sürüyor. Trump’ın dünyanın en büyük adası olan ve Danimarka’ya bağlı bir özerk bölge olan Grönland’ı satın almakla ilgilendiğini açıklamasının ardından Grönland hükümeti “Satılık değiliz” derken Danimarka Başbakanı da Trump’ın ilgisini ‘absürt’ bulmuştu. Yanıtın üzerine gelecek hafta için planlanan Danimarka ziyaretini iptal eden Trump başbakanın ‘absürt’ sözünün ‘edepsiz’ olduğunu söyledi.


The Daily Telegraph | ‘Backstop’ı değiştirmek için 30 gün

İrlanda sınırı üzerine bir Brexit maddesi olan ‘backstop’ın değişmediği durumda AB’den anlaşmasız olarak ayrılacaklarını söyleyen Boris Johnson’ın AB liderleriyle görüşmeleri sürüyor. Dün akşam Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen Johnson’a ‘backstop’ maddesine bir alternatif bulması için 30 gün verildi. Johnson bugün de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşecek.


The Wall Street Journal | ABD ve Venezuela arasında gizli görüşmeler

Aylarca süren siyasi krizin ardından ABD ve Venezuela arasında gizli görüşmeler yapıldığı ortaya çıktı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ekibinin Trump’ın ekibiyle yaptığı görüşmelerde Venezuela’ya demokratik seçim yapma konusunda direktif verildiği ortaya çıktı. Çözüm için yapılan görüşmelerin henüz ilk aşamalarda olduğu ve daha ilerleme kaydedilmediği belirtildi. ABD’nin Venezuela’ya uyguladığı ekonomik yaptırımlar sürüyor.


Le Figaro | Boris Johnson, Avrupa’yı ‘sert Brexit’e hazırlıyor

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşecek. Johnson, Avrupalı liderlerle tek tek yaptığı görüşmelerde gittikçe yaklaşan Brexit sürecine ilişkin değerlendirmeler yapıyor. Johnson’ın planları arasında anlaşmadaki İrlanda sınırını kapsayan ‘backstop’ maddesini değiştirmek var. Johnson, madde değişmezse Avrupa’dan anlaşmasız ayrılacaklarını yineledi.


The Financial Times | Facebook’un para birimi Brüksel’in merceği altında

Facebook’un yeni çıkaracağı kripto para birimi Libra, Avrupa Birliği tarafından sıkı mercek altına alındı. Avrupa Komisyonu şirkete gözlemciler göndererek Libra hakkında detaylı ilgi ediniyor. Facebook çıkacak dijital para birimi Libra’yla birlikte Calibra adında dijital cüzdanı tanıştırmayı planlıyor. Avrupa Komisyonu, Facebook’un adımında rekabet ihlali olup olmadığını inceliyor.


Al Arabiya | Sudan’da geçiş hükümeti başbakanını seçti

Sudan’da asker heyeti ile muhalefet koalisyonu arasında sivil hükümete geçiş dönemi adımları ilerledi. Abdalla Hamdok dün geçiş meclisinin önünde başbakan olarak yemin etti. Yemin töreninde konuşan Hamdok, çoğulcu demokrasi çağrısı yaparak Hartum’da 30 yıllık otoriter yönetimin sonlanacağını açıkladı. Yeni başbakan Hamdok, yıllarca Birleşmiş Milletler için ekonomist olarak çalıştı.