Dünya

Boris Johnson, AB'den imzasız mektupla erteleme istedi

Johnson başka bir mektupla Brexit'in ertelenmesinin neden kötü bir fikir olduğunu yazdı

20 Ekim 2019 08:07

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Birliği ile vardığı anlaşmanın parlamentoda reddedilmesinin ardından AB'den Brexit için imzasız bir mektupla 3 aylık erteleme istedi. 

Johnson, Brexit anlaşmasının parlamentoda kabul edilmemesi durumunda hükümeti 19 Ekim saat 23.00'e kadar AB'den yeni bir erteleme istemeye mecbur bırakan yasa gereği AB'ye mektup yazdı. Parlamentodan onay alamayınca AB'den erteleme istemeye karşı olduğunu söyleyen Johnson, mektuba imza atmadı. Johnson, Brexit'in 31 Ocak 2020'ye kadar ertelenmesini talep etti. Johnson, Brüksel'e gönderdiği diğer bir mektupta da yeni bir ertelemenin neden "kötü bir fikir" olduğunu izah etti.

Johnson, mektupta şunları kaydetti:

"Başka bir ertelemenin Britanya'nın ve AB ortaklarımızın çıkarlarına ve aramızdaki ilişkiye zarar vereceği yönündeki görüşlerimi açıkça ifade ettim. Bir sonraki aşamaya geçip, halklarımızın paylaştığı bu kıtadaki komşular ve arkadaşlar olarak uzun tarihimizin temelleri üzerine yeni bir ilişki kurabilmek için bu süreci bir sonuca ulaştırmalıyız."

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Erteleme talebi ulaştı. Nasıl karşılık verileceği konusunda şimdi AB liderleriyle istişareye başlayacağım" ifadesini kullandı.

Johnson, AB ile vardığı anlaşmayı 31 Ekim'e kadar parlamentodan geçirmeyi başarırsa, yeni bir ertelemeye gerek kalmayacak. Ancak parlamentonun anlaşmaya onay vermemesi veya AB'nin erteleme talebini reddetmesi durumunda Britanya ay sonunda AB'den anlaşmasız olarak ayrılacak.