Dünya

BM Suriye Araştırma Komisyonu: Suriyeli ve Ukraynalı mülteciler arasında ayrım yapılmamalı

"Suriye'deki çatışmada sivillerin hayatlarının korunmasını hiçbir grup umursamıyor"

05 Temmuz 2022 23:45

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, Suriye ve Ukraynalı mülteciler arasında ayrım yapılmaması gerektiğini belirterek, bu konuda çifte standart uygulanmaması çağrısında bulundu. 
 
Euronews'te yer alan habere göre; Suriyeli ve Ukraynalı mültecilere aynı standartlarda ev sahipliği yapılmadığını söyleyen BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, “Ukraynalılara daha açık ve cömert bir yaklaşım var. Bunu eleştirmiyorum, onlar bu muameleyi hak ediyor. Ancak aynı yaklaşımın, Suriyeli mültecilere de uygulanmasını çok isterim”  diye konuştu. 
 
BM rakamlarına göre ülkedeki iç savaşta 300 binin üzerinde Suriyelinin hayatını kaybettiğini ve bu rakamların, savaşan vatandaşları kapsamadığını ve gerçek rakamların çok daha ciddi olduğunu ifade eden Pinheiro, "Raporun çok net bir şekilde ortaya koyduğu şey; sivillerin korunmadığı. Suriye'deki çatışmada sivillerin hayatlarının korunmasını hiçbir grup umursamıyor. Gerçek bu" dedi.
 
Euronews'e röportaj veren Pinheiro, Suriye'de işlenen savaş suçlarının sorumlularının uluslararası ceza mahkemelerine sevk edilip edilmeyeceği sorulduğunda, bu konuda öncülüğü ulusal mahkemelerin üstlenmesi gerektiğini savundu.
 
Pinheiro; BM Güvenlik Konseyi’ndeki veto sisteminin, bu konuda, BM bünyesindeki mahkemeye davaların sevk edilmesinin önüne geçeceğini söylerken; “Şu anda mevcut konjonktür çerçevesinde Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurulması için herhangi bir olasılık görmüyorum” ifadelerini kullandı.