Dünya

BM raportörü Callamard: ABD, Süleymani'yi öldürerek uluslararası hukuku ihlal etti

ABD, Süleymani'yi 3 Ocak'ta Bağdat'ta bir hava operasyonuyla öldürmüştü

07 Temmuz 2020 10:18

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Ocak ayında ABD'nin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve beraberindeki 19 kişinin öldürmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğu sonucuna vardıklarını bildirdi.

Callamard, ABD'nin Süleymani'nin konvoyunun vurulmasını meşru kılacak kadar mevcut veya planlanan bir saldırı olduğuna dair kanıt sunamadığını söyledi.

Düzenlenen hava operasyonunun BM düzenlemelerini de ihlal ettiğini ifade eden Callamard, raporunda yapılanın sonuçları olması gerektiğini ifade etti.

Callamard, "İnsansız hava aracı kullanımında dünya patlama noktasında. Güvenlik Konseyi sesini çıkarmıyor, uluslararası toplum da bu konuda gönüllü veya gönülsüz sessiz kalıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Raportör, bulgularını BM İnsan Hakları Konseyi'ne perşembe günü sunacak. Oturumun sonunda ülkeler nasıl bir hamle yapılması gerektiği üzerinde duracak.

2019'un son aylarında Tahran-ABD hattında çeşitli nedenlerle giderek büyüyen gerilim, 3 Ocak 2020'de Süleymani'nin öldürülmesiyle doruk noktasına ulaşmıştı. Süleymani'nin konvoyu, ABD'nin  Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlediği bir hava saldırısında vurulmuştu.