Gündem

BM Güvenlik Konseyi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kıbrıs tutumunu kınadı

23 Temmuz 2021 17:13

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs'ta yaptığı açıklamalar sonrası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) Türkiye'nin pozisyona ilişkin kınama geldi.

BMGK, Türkiye ve KKTC'nin kapalı Maraş'ın kısmen yeniden açılması planını kınarken, karardan derhal dönülmesi çağrısında bulundu.

Konsey gerilimi arttıracak, tek taraflı, BMGK kararlarına uymayan eylemlerden kaçınılmasını istedi.

TIKLAYIN - Dışişleri'nden BMGK'nın kınama kararına tepki: Ada'daki gerçeklerle bağdaşmayan, asılsız iddialara dayanan açıklamaları tümüyle reddediyoruz

"Tek taraflı eylemlerden derin endişe duyuyoruz"

AFP tarafından yayınlanan BMGK pozisyonu ise diplomatların şu açıklama üzerinde anlaşmaya varıldığı belirtildi:

"Güvenlik Konseyi, Türk liderlerin Kıbrıs'taki açıklamalarını kınıyor. Konsey, önceki kararlarına ve açıklamalarına aykırı olan bu tek taraflı eylemlerden derin endişe duyuyor."

Erdoğan: Artık bizim için Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs diye bir olay kalmamıştır

Kurban Bayramı nedeniyle 81 ilde gerçekleştirilen AK Parti bayramlaşma programına video konferans yöntemiyle katılan Erdoğan konuşmasında "Artık bizim için Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs diye bir olay kalmamıştır" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan şöyle konuşmuştu:

"Biliyorsunuz Kıbrıs Türkü kardeşlerimiz yıllarca kendilerini sahte vaatler, yalanlarla, iki yüzlülükle aldatanlara cevaplarını bir süre önce açıkladıkları yeni bir kararla verdiler. Artık Kıbrıs Türklerinin uluslararası görüşmelerde masadaki tek talebi, egemen devlet statülerinin tanınmasıdır. Bunun dışındaki tüm teklifler geçerliliğini yitirmiştir. Artık bizim için Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs diye bir olay kalmamıştır. Bizim için sadece Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin mevcut sıkıntıları içindeki bağımsız devletler vardır."