Çevre

BM Genel Sekreteri'nden iklim değişikliği uyarısı: İnsanlık kolektif intihar ile karşı karşıya

"Fosil yakıt bağımlılığımızı beslemeye devam ediyoruz"

19 Temmuz 2022 12:24

T24 Dış Haberler

Birçok ülke aşırı sıcak hava dalgaları ve orman yangınlarıyla mücadele ederken Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim değişikliği kaynaklı felaketlerin insanlığın "kolektif intihar" ile karşı karşıya olduğunu gösterdiğini belirtti. 

Pazartesi günü 40 ülkenin bakanlarının bir araya geldiği iklim değişikliği toplantısında konuşan Guterres, "İnsanlığın yarısı sel, kuraklık, büyük fırtınaların ve orman yangınlarının yaşanabileceği tehlike bölgelerinde yaşıyor. Hiçbir ülke bundan muaf değil. Buna rağmen fosil yakıt bağımlılığımızı beslemeye devam ediyoruz" dedi.

Guterres, "Bizim bir seçeneğimiz var: kolektif aksiyon veya kolektif intihar. Bu bizim elimizde" diye konuştu.

Hafta sonu Avrupa ve Kuzey Amerika'da orman yangınları meydana geldi. Güney Amerika'da yangınlar Macchu Picchu'ya tehdit oluşturuyor. Hindistan ve Güney Asya'da geçen haftalarda sıcaklık rekorları kırıldı. Britanya, bu hafta yaşanması beklenen rekor sıcaklıklar nedeniyle "kırmızı alarm" derdi. 

Uluslararası Petersberg İklim Diyaloğu Konferansı'nda bir araya gelen bakanlar, iklim değişikliğini ele alıyor. Konferans, bu kasım ayında Mısır'da yapılacak Cop27'den önce anlaşmalar yapılması için son fırsat olarak görülüyor.