Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres'ten Türkiye açıklaması: Ordunun Suriye'de veya dünyanın hiçbir yerinde çözüm olduğuna inanmıyorum

10 Ekim 2019 22:01

T24 Dış haberler

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Suriye'nin doğusunda olanlardan derin endişe duyduğunu" ve "bölgedeki çatışmanın sona ermesinin çok önemli olduğunu" söyledi.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile görüştükten sonra Kopenhag'ta konuşan Guterres, "Ordu operasyonları her zaman Birleşmiş Milletler tüzüğüne ve uluslararası insani yasalara uymalıdır. Bu durumda özellikle insani durumdan endişeliyim. Çünkü can kaybının yanı sıra insanlar yerinden de olabilir" dedi.

"Ordunun Suriye'de veya dünyanın hiçbir yerinde çözüm olduğuna inanmıyorum" diyen Guterres, "Ben siyasi çözümlere inanırım" ifadelerini kullandı. BM Genel Sekreteri, "Bulunacak bütün çözümler Suriye'nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve birliğine saygı göstermelidir" dedi.

Guterres, Suriye'nin doğusuyla birlikte İdlib konusunda da endişeli olduğunu söyledi.

BMGK acil toplandı

Guterres'in açıklaması sırasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri harekât gündemiyle bir toplantı gerçekleştiriyordu. Harekâta karşı açıklamalarda bulunan ABD ve Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nin Türkiye'yi kınama kararını veto etti.

Almanya, Belçika, Polonya, Fransa, Britanya ve Estonya, Türkiye'ye Suriye'deki tek taraflı askeri hareketlerini sonlandırma çağrısı yaptı ve harekâtın Türkiye'nin mevcut güvenlik kaygılarına cevap olmayacağını söyledi. ABD ve Rusya ise ortak kınama metnine katılmayarak toplantı sonrası kendi açıklamalarını yaptı.