Gündem

Bir Türkiye, iki fotoğraf: Galatasaray Lisesi’nin önünde bir sene arayla iki farklı özgürlük talebi

01 Aralık 2019 16:40

T24 Haber Merkezi

Galatasaray Lisesi’nden arkadaşları, tutuklu tarih öğretmeni Mutlu Öztürk’ün iddianamesi hazırlanmaksızın 48 gündür cezaevinde tutulmasına tepki göstermek için mezun oldukları okulun önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzaladığı için 81 gün cezaevinde kalan akademisyen Tuna Altunel de yer aldı. Mutlu Öztürk de geçen yıl bu dönemler Altınel cezaevindeyken Galatasaray Lisesi’nden arkadaşı için özgürlük talep eden benzer bir eylem için mezun oldukları okulun önündeydi.

Twitter’da Mutlu Öztürk’ün serbest bırakılması için açılan hesapta Altınel ile Öztürk’ün farklı zamanlarda aynı konu için aynı okulun önünde çekilen fotoğraflarına yer verilerek, “Üstteki iki fotoğraf: Galatasaray Lisesi, Haziran ‘19. Mutlu Öztürk, arkadaşı Tuna Altınel için özgürlük talep ediyor. Alttakiler: Mekan, sene aynı; aylardan kasım. Tuna Altınel, Mutlu için özgürlük talep ediyor” dendi.

HDP’nin 7. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Beşiktaş’ta yapılmak istenen etkinlikte gözaltına alınan HDP Şişli İlçe Eş Başkanı Mutlu Öztürk ve 8 HDP’li çıkarıldıkları mahkemece 14 Ekim’de tutuklanmıştı. Öztürk ve beraberinde tutuklananlarla ilgili aradan 48 gün geçmesine rağmen iddianame hazırlanmadı. Geleneksel Galatasaray Kış Pilavı’nda bir araya gelen mezunlar, Öztürk için özgürlük çağrısında bulundu ve “Sevgili kardeşimizin, ağabeyimizin, hocamızın yalnız olmadığını, bu hukuksuzluk son buluncaya kadar onun yanında olacağımızı kamuoyuna hatırlatma gereği duyuyoruz” dedi.

Barış bildirisine imza attığı için 11 Mayıs'ta tutuklanan Tuna Altınel de 81 gün cezaevinde kalmıştı. Lyon-1 Üniversitesi’nden Doç. Dr. Altınel, tahliye edildiği duruşmada, "İddia edildiği gibi Türkiye'yi aşağılama gibi bir niyetim olsaydı Türkiye'ye gelmezdim. Kaçmak gibi bir amacım olsaydı yine Türkiye'ye gelmezdim. Bu nedenle özgürlüğümü istiyorum" demişti.