Gündem

Bir maden sahası daha özele devrediliyor: "Yeni facialara davetiye"

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, Soma’da bir maden sahasının işletme hakkının devri için ihale açtı

10 Ekim 2019 09:43

Maden sahalarının işletmesini üstlenen özel şirketlerin ihmali sonucunda yaşanan katliamlarda yüzlerce madencinin yaşamını yitirmesine karşın bir maden sahasının daha özele devri için çalışmalara başlandı. Aralarında 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma’daki maden sahasının da yer aldığı beş maden sahasının devri için 2018 yılında ihale açan Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), şimdi de Soma’daki başka bir maden sahası için ihaleye çıktı. Eski TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, devrin yeni facialara davetiye çıkardığını söyledi.

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre Manisa’nın Soma ilçesinde yer alan, “87194” sicil numaralı sahanın işletme hakkının devredileceği bildirildi. TKİ, devir işlemi için ihale açtı. Resmi Gazete’de dün yayımlanan ihale duyurusunda, geçici teminat bedeli 5 milyon lira olarak kaydedildi. 31 Ekim’de düzenlenecek ihaleyi kazanan şirkete maden sahasının ruhsat devrinin yapılacağı bildirildi.

"Sorumluluktan kaçılıyor"

Soma’da 2014 yılında 301 madencinin ölümü ile sonuçlanan katliamın yaşandığı sahanın da özel sektör tarafından işletildiğine dikkat çeken eski TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, kamu kurumlarının sorumluluktan kaçmak için ruhsat devri yoluna gittiğini belirtti.

Torun, maden kanununda yapılan değişikliğin de sorumluluğu yalnızca ruhsat sahibine yüklediğini anımsatarak, “Maden ocağında herhangi bir kaza olduğunda kamu, ‘Benim burada bir dahlim yok’ diyerek sorumluluğu üzerinden atıyor” diye konuştu. Maden sahalarının özel sektöre devri ile devletin asli görevi olan, ‘işletme ve istihdam yaratma görevi’nin de özele geçtiğini söyleyen Torun, “Devlet, özelleştirmeler ile son yıllarda bu görevini yapmıyor” ifadesini kullandı.

Soma katliamını hatırlattı

Soma’da yaşanan maden katliamı, madenlerin özel sektöre devrinin yarattığı sorunları gözler önüne sermişti. TKİ’nin sorumluluğunda bulunan Eynez maden ocağının işletmesini devralan Soma Holding, üretim planlamasını aşarak katliama davetiye çıkardı. Holdingin işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarını yok sayarak yaptığı aşırı üretim sonucunda, 13 Mayıs 2014’te yaşanan kazada 301 işçi yaşamını yitirdi.