Gündem

Bir barodan daha TBB'ye olağanüstü genel kurul çağrısı

İstanbul Barosu'nun ardından Ankara Barosu Yönetim Kurulu da olağanüstü genel kurul çağrısı kararı verdi

04 Eylül 2019 20:11

T24 Haber Merkezi

Ankara Barosu Yönetim Kurulu, bugün yapılan toplantıda Türkiye Barolar Birliği'nin olağanüstü genel kurula çağrılmasına karar verildiğini duyurdu.

Baro'dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Ankara Barosu'nun 04.09.2019 tarihli yönetim kurulu toplantısında Avukatlık Kanunu'nun 115/2. Maddesi uyarınca Türkiye Barolar Birliği'nin seçim gündemli olağanüstü genel kurula çağırılmasına karar verilmiştir."

TBB Başkanı Feyzioğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Beştepe yerleşkesinde yapılan yeni adli yıl açılış törenine katılması muhalefet ve bazı barolar tarafından eleştiri konusu olmuştu.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre kararın gerekçesini açıklayan Başkan Erinç Sağkan, baro olarak mücadele içinde yargı bağımsızlığını en temele koyduklarını kaydetti. Bu ülkede yargı bağımsızlığının çok önemli ve kıymetli olduğunu ifade eden Sağkan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bizim hukuk sistemimizde, savunma bağımsız olmazsa yargının da bağımsız olma ihtimali yok. Ankara Barosu olarak 100 yıllık mücadelemizde çatı örgütümüz olan TBB’nin savunma makamına, savunma bağımsızlığına tarifi mümkün olmayan şekilde zarar verdiğine şahit olduk. Bunun yanında Cumhurbaşkanının baroların seçim sistemine müdahale edileceği söylemine karşı da aradan geçen süre zarfında TBB başkanının ses çıkarmayarak suskun kalması, destek vermiş olması da artık bizim açımızdan Sayın Feyzioğlu’nun bizi temsil etmediği sonucuna varmamızda çok büyük etkisi olmuştur. TBB Başkanı’nın savunma makamını temsil etmemesi nedeniyle Avukatlık Kanunu’nun 115/2 maddesindeki yetkinin kullanılması zorunluluğu doğmuştur.”

Diyarbakır Barosu da hazırlanıyor 

Alınan bilgiye göre, Diyarbakır Barosu yönetimi de konuya ilişkin gelecek hafta delegeler ile toplantı yapacak. Buradan çıkacak karar da bölgedeki baroları etkileyecek. TBB’nin olağanüstü genel kurula gitmesi için en az 10 baro yönetiminin karar alarak çağrıda bulunması gerekiyor.