Bilim / Teknoloji

Bilim insanları 1930'larda nesli tükenen Tazmanya kaplanını geri getirmeyi amaçlıyor

Proje gerçekleşirse tarihte ilk kez bir tür nesli tükendikten sonra kurtarılmış olacak

17 Ağustos 2022 11:01

Avustralya ve ABD’de bilim insanları, 1930’larda nesli tükenen Tazmanya kaplanını yeniden hayata döndürmek için milyon dolarlık bir projeye başlıyor. 

BBC’de yer alan habere göre, Avustralya ve ABD’den bilim insanlarının başladığı projeyle, türünün son örneği 1930’larda hayatını kaybeden Tazmanya kaplanının kök hücre ve gen düzenleme teknolojisiyle 10 yıl içinde yeniden yaratılması planlanıyor. 

Resmi adı Thylacin olan tür, sırtındaki çizgiler nedeniyle “Tazmanya kaplanı” adını almıştı. Öte yandan aslında keseli bir tür olan Thylacin, Avustralya’da yaşayan bir memeliydi.

Bilim insanları, benzer bir DNA’ya sahip keseli hayvan türünden kök hücreler almayı, gen düzenleme teknolojisi kullanarak nesli tükenmiş hayvanı yeniden canlandırmayı planlıyor. 

Araştırmaya liderlik eden Melbourne Üniversitesi’nden Profesör Andrew Park “10 yıl içinde yaklaşık yüzyıl önce nesli tükenmiş Thylacin’in bir yavrusuna sahip olabileceğimize inanıyorum” dedi.

Tazmanya kaplanı nüfusu, Avustralya’ya insanların ulaşmasıyla azalmaya başlamıştı. Son Tazmanya kaplanı, 1936’da bir hayvanat bahçesinde hayatını kaybetmişti.

Proje gerçekleşirse tarihte ilk kez bir tür nesli tükendikten sonra kurtarılmış olacak.

Öte yandan başka uzmanlar, böyle bir olayın ancak bilim kurgu filmlerinde gerçekleşebileceğini söylüyor.