Dünya

Bijan Rafiekian, Gülen'in Türkiye'ye iadesi için ABD'de yasa dışı lobi faaliyeti yürütmekten suçlu bulundu

23 Temmuz 2019 23:21

Bir dönem ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanlığını yapan Michael Flynn'in eski iş ortağı İran ve Amerikan vatandaşı Bijan Rafiekian, 15 Temmuz darbe girişimi iddianamelerinin 1 numaralı firari sanığı Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi için ABD'de yasa dışı lobi faaliyet yürütmekten suçlu bulundu.

Davada Rafiekian’ın eski müşterisi Türkiye-ABD İş Konseyi üyesi Ekim Alptekin de aynı iddialarla suçlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, davaya ilişkin “Türkiye’yi haksız yere ABD’deki düzenlemelerden kaçınmak için komplo kurmakla suçlama girişimlerinden derin endişe duyuyoruz” açıklaması yapmıştı.

Bijan Rafiekian hakkında neler biliniyor?

BBC’de yer alan habere göre, ABD’de daha çok Bijan Kian ismiyle tanınan Rafiekian, Tahran Endüstri Koleji’nin Mühendislik Fakültesi’nde ve İngiltere’deki Sussex Üniversitesi’nde okudu.

2006-2011 yılları arasında ABD merkezli Export-Import Bankası’nın yönetim kurulunda yer aldı. Bu göreve, 2006 yılında dönemin ABD Başkanı George W. Bush tarafından aday gösterildi.

Export-Import Bankası’nın internet sitesinde yer alan özgeçmişine göre daha önce ise, eyalete yabancı yatırımcı çekmeyi amaçlayan California Dış Yatırım Ofisi’nin yöneticiliğini yaptı. Bu görevle birlikte “ABD hükümetinde en üst düzeyde görev yapan ilk İran kökenli Amerikalı” ünvanını aldı.