Gündem

Beyoğlu'nda ölü bulunan eski İngiliz istihbarat subayının arkadaşı: İntihar değil cinayet

Le Mesurier’in Suriye'de faaliyet gösteren Beyaz Miğferler'in kurucusu olarak biliniyor

12 Kasım 2019 11:28

İstanbul’un Beyoğlu'nda oturduğu binanın bahçesinde ölü bulunan eski İngiliz istihbarat (MI6) subayı James Gustaf Edward Le Mesurier'in arkadaşı Yashar Kassar, olayın cinayet olduğunu ileri sürdü. Kassar arkadaşının Rusya ve Suriye'nin kara listesinde olduğunu ileri sürdü.
 
İstanbul Valiliği, Le Mesurier’in ölü bulunmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, ölüm olayı ile ilgili geniş kapsamlı idari ve adli tahkikat başlatıldığını bildirmişti. Mezopotamya Ajansı’na konuşan Le Mesurier'in yakın arkadaşı Yashar Kassar, 3 yıl önce insani yardım organizasyonda tanıştığını ve Türkiye ile Suriye'de sivillere yardım etmeye çalıştıklarını söyledi. 
 
"Onun kendini öldürmesi için hiçbir sebep göremiyorum" diyen Kassar, olayın cinayet olduğunu savundu. Kassar, şunları söyledi:
 
"Çok düzenli, çok iyi bir insandı. Benim görüşüm o öldürüldü.  Rusya ve Suriye rejimi tarafından farklı söylemlerle karşılaştık. Geçen birkaç haftalarda bu adam için çok fazla konuşma yapıldı. Bu çok basit görünüyor. Çünkü James beyaz baretlilerde sınırda Rusya etkisinde olan bölgede çalışıyordu. Ve Suriye rejiminin olduğu alanda. Çünkü  dünyaya ne olup bittiğini gösteriyordu. Çok net dökümanlar elde ediyordu. Rusya'nın ve Suriye rejiminin vahşi davranışlarını; okullara, sivillerin evlerine ve hastanelere yapılanları gösteriyordu. Geçen yıldan beri Rusya ve Suriye rejiminin sebep olmak için nedenleri var. Onun işi sivillere yardım etmekti. Tabii ki öldürmek için  sebeple denilmez. Öncesinde Suriye rejimi geçen sene birçok defa beyaz baretlileri kara listeye almaya çalıştılar."
 
Le Mesurier’in Suriye'de faaliyet gösteren Beyaz Miğferler'in kurucusu olarak biliniyor.