Dünya

Beş Avrupa vatandaşı, Ukrayna'daki ayrılıkçı yapı tarafından mahkemeye çıkarıldı

"Paralı asker suçlamaları" yöneltilen Avrupalıların idamla yargılanması gündemde

16 Ağustos 2022 08:51

T24 Dış Haberler

Ukrayna'nın doğusunda yakalanan 5 Avrupa ülkesi vatandaşı, Donetsk'teki Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından hakim karşısına çıkarıldı.

Rus medyasına göre İsveçli Mathias Gustafsson, Hırvat Vjekoslav Prebeg ve Britanyalılar John Harding, Andrew Hill ve Dylan Healy, kendilerine yöneltilen paralı asker olma suçlamasını reddetti. 

Ukrayna topraklarında Rus yanlısı ayrılıkçıların ilan ettiği sözde 'Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin 'yasaları' kapsamında Avrupalılar idam cezasına çarptırılabilir.

Bir sonraki duruşmanın ekim ayında yapılacağı belirtildi.

Rusya devlet haber ajans RIA Novosti'ye göre Harding, Prebeg ve Gustafsson uzun süre kuşatma altında kaldıktan sonra düşen Ukrayna'nın Mariupol kentinde yakalandılar. Üçlünün "iktidarı zorla ele geçirme" ve "silahlı çatışmada paralı askerler olarak görev yapmak" suçlamaları nedeniyle idam cezasına çarptırılabileceği belirtildi. 

Hill paralı asker olmakla suçlanırken, Healy de paralı asker toplamaya çalışmakla suçlanıyor. 

Ayrılıkçı yapı, 9 Haziran'da "paralı asker" oldukları gerekçesiyle iki Britanya ve bir Fas vatandaşını idam cezasına çarptırmıştı. Üçü de cezaya itiraz etti.

Rusya'da ölüm cezası konusunda 1997'den bu yana moratoryum bulunuyor; ancak bu Ukrayna'da ilan edilen ayrılıkçı yapılar için geçerli değil.