Gündem

Barış Pınarı Harekâtı'nda 5. gün | MSB: M-4 karayolu kontrol altına alındı

13 Ekim 2019 15:58

T24

Türkiye’nin Suriye’deki 3. kapsamlı askeri operasyonu olan ‘Barış Pınarı Harekâtı' 9 Ekim saat 16:00'da başladı. Harekâtta bugüne kadar 4 asker şehit olurken 21 sivil de hayatını kaybetti. ” dedi. Millî Savunma Bakanlığı, 30-35 kilometre derinliğe inildiğini, M-4 karayolunun kontrol altına alındığını duyurdu. Bakanlık Twitter hesabı üzerinden "550 terörist etkisiz hale getirildi" mesajını paylaştı. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, harekâtın kapsamını ve hedefini "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekâtı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir" sözleriyle açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Washington'da katıldığı bir seçmen buluşmasında Amerikan askerlerinin Suriye'den çekilmesi kararını savunurken, "Türkiye [sınırı] boyunca uzanan bu 30 kilometrelik, 22 millik şerit, Kürtler buradan ayrılma niyetinde, bu iyi bir şey. Umarım bunu yaparlar. Uçakları olan bir gücü yenmek çok zor ve onların uçağı yok" dedi. ABD Savunma Bakanı Mark Esper de bu açıklamaların ardından ABD'nin bölgeden bin asker daha çekmeye hazırlandığını duyurdu.

TIKLAYIN- Barış Pınarı Harekâtı'nda 4. gün | Cerablus'ta 3 sivil yaşamını yitirdi

İşte operasyonun beşinci gününden dakika dakika gelişmeler...

14.43 Avrupa Birliği ülkeleri dışişleri bakanlarının Türkiye'yle ilgili olarak Suriye'deki Barış Pınarı Harekâtı ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de gerçekleştirdiği sondaj çalışmalarını görüştüğü toplantı sonrasında anlaşma sağlandı. AB ülkelerinin Türkiye'ye silah satışında sınırlama konusunda anlaştığı belirtildi. 

TIKLAYIN-AB ülkeleri Türkiye'ye silah satışını sınırlama konusunda uzlaştı

14.20 ABD Başkanı Donald Trump, tutuklu IŞİD militanlarının cezaevinden kaçtığı haberleri üzerine "Kürtler bizi duruma dahil etmek için IŞİD'lileri serbest bırakıyor olabilir" dedi. Twitter üzerinden bir mesaj yayımlayan Trump, şunları söyledi: "Biz 200 yıldır birbirleriyle savaşı sürdüren iki grup arasındaki savaşa girmeyeceğiz. Avrupa'nın kendi IŞİD mahkumlarını alma şansı vardı ama bedelini ödemek istemediler. "Bırakalım ABD ödesin" dediler. Kürtler bazılarını bizi dahil etmek için serbest bırakıyor olabilir. Çoğu geldikler Türkiye ve Avrupa ülkeleri tarafından kolayca yakalanabilirler, ama hızlı hareket etmeliler. Türkiye'ye büyük yaptırımlar geliyor. İnsanlar gerçekten NATO üyesi Türkiye ile savaşa girmemiz gerektiğini mi düşünüyor? Sonu gelmeyen savaşlar bitecek!"

13.49 Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, parti ziyaretleri kapsamında İyi Parti'yle yaptığı görüşme ardından değerlendirmede bulundu. Akar, IŞİD'lilerin bulunduğu bir hapishanede mahkumların kaçırıldığını söyledi. 

Akar şunları söyledi: Faaliyetler Mehmetçiğin fedakârlığıyla devam ediyor. Tel Abyad ve Resulayn korumamız altında, çalışmalar devam ediyor. Mücadelemiz sadece YPG'yle değil DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle. Hiç bir etnik, dini grupla mücadelemiz söz konusu değil. DEAŞ konusunda hapishane meselesi var. Bölgemizde bir DEAŞ hapishanesi var, ancak oraya gittiğimiz zaman oranın YPG'liler tarafından boşaltıldığını, DEAŞ'lıların kaçtığını gördük. 

13.11 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Suriye’deki Barış Pınarı Harekatı’nın ‘bölgede gerilimi daha fazla artırma riski içerdiğini’ söyledi. Stoltenberg açıklamasında, "Türkiye'nin operasyonun gerginliği artırma riski var. Türkiye'nin bölgede itidalli davranmasını bekliyorum" derken, Suriye'nin kuzeyine müdahaleden dolayı yaşanacak olası "insani krizden" endişe duyduğunu söyledi. NATO Genel Sekreteri, “Suriye’de çok istikrarsız bir durum görüyoruz, insanların acı çektiğini görüyoruz” dedi.

TIKLAYIN- NATO'dan 'Barış Pınarı' açıklaması: Harekât gerilimi artırma riski içeriyor

11.00 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyareti öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlarken Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin bazı açıklamalar yaptı. Erdoğan'ın açıklamalarından birkaçı şöyle: 

-Erdoğan, Suriye rejimi ve Kürtlerin anlaştığı haberlerini değerlendirirken "Kobani'de sıkıntı olmayacağa benziyor, Münbiç konusunda biz kararımızı verdik, uygulama aşamasındayız" dedi.

-"Manipülasyonları değerlendiriyorum; Yabancı basın 600'ün üzerinde havan topunun atılmış olduğu bizim topraklarımıza körler, bunların taktiği bu"

-"Biz NATO müttefiki olan bir ülkeyiz, 5. madde var. Biz bir terör örgütünün baskısı, tacizi altındayız. NATO üyesi ülkelerin bizim yanımızda yer alması lazım"

-"Karşımızda bir terör örgütü var, terör örgütüyle savaş olmaz mücadele olur. Savaş devletler arasında olur"

10.00 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Hürriyet'ten İpek Özbey'le yaptığı söyleşide Suriye'de cezaevlerinde tutulan IŞİD'lilerin Türkiye'nin sorumluluğunda olup olmadığı sorusunu şöyle cevapladı: "Bu teröristlerin Türkiye'ye ihale edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bizim harekât bölgemizin sınırları bellidir. İlk aşamada 30 kilometre derinliğe ineceğimizi ifade ettik. Sürekli konuşulan büyük hapishane ve gözetim merkezleri bu alanın dışında kalıyor"

TIKLAYIN- Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun: DEAŞ'lılar bize ihale edilmedi

07.50 Millî Savunma Bakanlığı, harekât kapsamında '550 terörist etkisiz hale getirildi' bilgisini paylaştı. Bakanlığın Twitter hesabından şu mesaj paylaşıldı: "Fırat’ın doğusunda planlandığı gibi başarılı şekilde devam eden Barış Pınarı Harekâtı’nda etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG’li terörist sayısı 550 oldu."

00.54 ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin etkili senatörlerinden biri olan ve Türkiye'ye yönelik yaptırım tasarısını da sunan Senatör Lindsey Graham, ABD Başkanı Donald Trump’la konuştuğunu ve başkanın kararının "Türkiye için akla gelebilecek en kötü şekilde oyun değiştirici olacağını" söyledi.  

23.35 Cumhurbaşkanı Danışmanı Yasin Aktay, Suriye devleti ordusu ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında çatışma yaşanabileceğini söyledi. Gazete Duvar'ın Sputnik Arapça'dan aktardığı açıklamalarına göre Suriye ordusunun ülkenin kuzeydoğusuna yönelik hareket ettiğine dair iddialarla ilgili konuşan Aktay, “Esed rejimi, Suriye’nin kuzeydoğusuna girmeye çalışırsa Türkiye karşı koyacaktır. İki ordu arasında çatışma çıkabilir” dedi.

23.30 AA: Güvenlik kaynaklarınca, Ayn el-Arab'ın güneyindeki Amerika Birleşik Devletleri'ne ait gözetleme noktasının boşaltıldığı bildirildi.

23.20 Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yarın (14 Eylül Pazartesi) CHP, MHP ve İyi Parti genel başkanlarını ziyaret ederek TSK'nın Suriye'nin kuzeyine düzenlediği 'Barış Pınarı Harekâtı' hakkında bilgilendireceği belirtildi.

22.30 Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, "Türkiye'nin yürüttüğü harekat sonucunda, yerlerinden edilen mağdurlar evine geri dönecek. Barış Pınarı Harekatı ile Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliği de amaçlanıyor" dedi.

21.09 Şırnak’ın 53 köyünde eğitime 3 gün ara verildi

Şırnak Valiliği'nden yapılan açıklamada, Barış Pınarı Harekatı kapsamında İdil, Cizre ve Silopi ilçelerinde Suriye sınırındaki 53 köy okulunda 14 Ekim (dahil) tarihinden itibaren 3 gün süre ile eğitim ve öğretime ara verildiği belirtildi.

İdil ilçesi: Kozluca köyü, Yeşilce mezra, Çığır köyü, Gültepe mezra, Yeniköy mezra, Tepecik köyü, Alakamış köyü, Babet mezra, Gedik köyü, Ocaklı köyü, Yolaçan köyü, Köyceğiz köyü, Çayırlı mezra, Yağmurca köyü, Okçu köyü, Pınarbaşı köyü, Duruköy köyü, Ortaköy köyü, Yavşan köyü ve Yukarı Yavşan mezrasındaki okullarda eğitime ara verildi.
Cizre ilçesinde ise İnci, Keruh, Aşağı Konak, Yeşilyurt, Çavuş köyü, Erdem, Güçlü köyü, Gürsu köyü, Katran köyü, Kebeli köyü, Şabani mezrası, Kurumcu köyü, Sulak köyü, Taşhöyük köyü, Uğur köyü, Varlık köyü, Yakacık, Örencik mezrasındaki okullarda eğitime ara verildi.
Silopi ilçesi: Kavaközü köyü, Yeşilyurt mezrası, Doruklu köyü, Ceylan mezrası, Pınarönü köyü, Ilıcalar mezrası, Ortaköy köyü, Buğdaylı köyü, Bostancı köyü, Babındak mezrası, Mahmutlu köyü, Yankale mezrası, Konutlar mezrası, Çiftlik köyü, Kavallı köyü. 

20.56 Eski Erbil Başkonsolosu, gazeteci Aydın Selcen Suriye'nin kuzeydoğusunda yaşanan mevcut durumu kişisel Twitter hesabından şöyle yorumladı: 

"TSK Akçakale/Tel Abyad-Ceylanpınar/RasElAyn 120km ve M4'e dek derinlik 30 kilometrelik alanı denetim altına alıyor. Batısında Kobane ve Münbiç ile doğusunda Kamışlı havalisi Rusya destekli Suirye ordusuna geçiyor. ABD çekiliyor. Güneyde Haseke, Rakka, Deyrezor'un akıbeti şimdilik meçhul. TSK'nin buralara inme niyeti yok."

ABD'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilirken yine de Türkiye'ye yaptırım hazırlığında olduğunu hatırlatan Selcen, "Münbiç/Kobane durumu Ankara'nın Moskova'yla 'ittifakını' zorluyor. Öyleyse, 120x30 kilometrelik alan karşılığı hem ABD hem Rusya Federasyonu'nu mu karşımıza aldık ?"

20.36 Fransa Cumhurbaşkanı Macron’dan Erdoğan ve Trump’a: Türkiye’nin saldırısının durması gerektiğini açıkça söyledim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmelerde, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda düzenlediği 'Barış Pınarı Harekâtı'nın durması gerektiğini 'açıkça söylediğini' ifade etti. 

TIKLAYIN - Macron: Bu saldırı, istikrarsız bir insani durum yaşanması ve IŞİD’in yeniden bölgede yükselmesi riski oluşturuyor 

20.27  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, medya yöneticilerine Barış Pınarı Harekatı'nda gelinen son durum hakkında verdikleri bilgi kapsamında şunları söyledi: 

-109 kilometrelik alan kontrol altına alındı.
-30-35 kilometrelik derinlikte 13 bin 320 kilometrelik bir alanın güvenli bölge haline getirilip, 2 milyon mültecinin bu güvenli bölgeye yerleştirilmesi planlanıyor.
-Harekat sırasında 2 Türk askeri şehit oldu. (Akar’ın başkanlığını yaptığı Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamalarına göre Barış Pınarı Harekâtı’nın başlangıcından bu yana 4 asker şehit oldu.)
-18 sivil vatandaş şehit olduğu, 147 sivil vatandaşın ise yaralandı.
-Harekat boyunca YPG'ye dışarıdan 30 bin tırlık takviye silah yardımı yapılmasına rağmen ciddi bir direniş gösteremedi.
-Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 525.
-Türkiye, DEAŞ'lıların cezaevlerinden salınmaması için tedbirler geliştiriyor.

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Erdoğan: 24 saat içinde Sayın Putin'le herhangi bir sıkıntı olduğu anda görüşmelerimizi yapıyoruz

İddia: Suriye ordusu kuzeye doğru ilerliyor

20.18  Suriye'nin devlet haber ajansı SANA, Türkiye'nin ülkenin kuzeyine başlattığı 'Barış Pınarı Harekâtı' sebebiyle Şam'ın bu bölgeye asker göndermeye başladığını duyurdu.

TIKLAYIN -  SANA: Türkiye hücumu ile yüzleşmek üzere Suriyeli askerler kuzeye sevk edildi

20.12 Milli Savunma Bakanlığı: Başarıyla devam eden Barış Pınarı Harekâtı’nda etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG’li terörist sayısı 525 oldu

20.03 Mardin Valiliği, Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Nusaybin, Kızıltepe ve Artuklu ilçelerinde 146 okulda eğitime 3 gün ara verildiğini duyurdu. Nusaybin'in tamamında ve Artuklu ile Kızıltepe ilçelerindeki sınır boylarındaki okullarda eğitime ara verildi.

Nusaybin ve Kızıltepe'de eğitime ara verilen okulların isimleri şöyle:

"Nur İlkokulu, Sakalar İlkokulu, Arpatepe İlkokulu, Arpatepe Ortaokulu, Aşağıhatunlu İlkokulu, Yukarıhatunlu İlkokulu, Esentepe İlkokulu, Bereketli İlkokulu, Toruntepe İlkokulu, Güneyli İlkokulu, Dibektaş İlkokulu, Düzlük İlkokulu, Çukuryurt İlkokulu, Yeniköy İlkokulu, Çıplaktepe İlkokulu, Kuyulu İlkokulu, Çalışlı İlkokulu, Tozan İlkokulu, Tilkitepe İlkokulu, Mahmut Esat Atay İlkokulu, Çağdaş Yaşam İlkokulu; Küçükboğaziye İlkokulu, Çıplak İlkokulu, Sevimli İlkokulu, Taşlıca İlkokulu, Taşlıca Ortaokulu, Kuyucak İlkokulu, Haznedar İlkokulu, Akdoğan İlkokulu, Akdoğan Ortaokulu, Şenyurt İlkokulu, Şenyurt Ortaokulu, Elmalı İlkokulu, Odaköy İlkokulu, Beşik İlkokulu, Tosunlu İlkokulu, Çicekli İlkokulu.”

17.40 ABD’nin Suriye’den çekilme kararına en şiddetli muhalefeti gösteren isimlerden biri olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Başkan Donald Trump’ı ‘Suriye’deki savaş suçları ve kabul edilemez saldırganlığına karşı Türkiye’ye yönelik felç edici yaptırımlar uygulanması Kongre’yle birlikte çalışma kararından” dolayı tebrik etti. 

17.19 Şırnak'ta 20 köyde eğitime 3 gün ara verildi.  

17.14 Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'ye harekâtın derhal sonlandırılması çağrısı yaptı.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la telefonda görüşen Merkel, sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre, “Şansölye askeri operasyonun derhal sonlandırılmasını savundu” ifadelerini kullandı.

16.47 ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye yaptırım uygulanması konusunda Kongre ve Beyaz Saray arasında "fikir birliği" olduğunu söyledi. Trump, yaptırımlar konusunda 'beklemede kalın' dedi.

TIKLAYIN- Trump'tan Türkiye'ye yaptırım açıklaması: Beklemede kalın!

16.10 ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'deki gelişmelere ilişkin açıklamalar yaptı. Trump, Twitter'dan şu açıklamaları yaptı: "İki yıl önce Irak, Suriye'nin başka bir bölümünde Kürtlerle savaşacaktı. Birçok insan bizden Kürtlerle Irak'a karşı savaşmamızı istemişti. Ben 'hayır' dedim ve Kürtler savaşı terk etti, hem de iki defa. Şimdi aynı şey Türkiye'yle yaşanıyor.

Türkiye ve Kürtler yıllardır savaşıyor. Türkiye, PKK'yı en kötü teröristlerden biri olarak görüyor. Başkaları içeri girip bir tarafta diğerine karşı savaşabilir. Bırakın yapsınlar, durumu yakından izliyor olacağız. Sonsuz savaşlar!"

16.04 Anadolu Ajansı, Tel Abyad ilçesinin tamamının kontrol altına alındığını duyurdu.

15.53 Mili Savunma Bakanlığı, M-4 karayolunun kontrol altına alındığını duyurdu. MSB açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Barış Pınarı Harekâtı kapsamında başarıyla icra edilen operasyonlar neticesinde, 30-35 kilometre derinliğe inilerek M-4 karayolunun kontrolü sağlandı"

15.45 ABD Savunma Bakanı Mark Esper, bölgede gerilimin tırmandığını ve ABD'nin Suriye'nin kuzeyinden bin asker daha çekmeye hazırlandığını duyurdu. Esper, ABD Savunma Bakanı, "Türkler ilk başta planlanandan daha da güneye inmeye niyetli. Hem batıya, hem doğuya gitmeyi istiyorlar" dedi. 

TIKLAYIN - ABD, Suriye'nin kuzeyinden bin asker daha çekmeye hazırlanıyor