Gündem

Barış Pınarı Harekâtı'nda 3. gün | MSB: Rasulayn kontrol altına alındı

Yurt içi ve yurt dışından birçok açıklamanın yapıldığı harekâtta bugüne kadar 4 asker şehit oldu

11 Ekim 2019 16:00

Güncelleme: 12 Ekim 2019 17:24

T24 Haber Merkezi

Türkiye’nin Suriye’deki 3. kapsamlı askeri operasyonu olan ‘Barış Pınarı Harekâtı' 9 Ekim saat 16:00'da başladı. Harekâtta bugün üçüncü gün. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, harekâtın kapsamını ve hedefini "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekâtı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir" sözleriyle açıkladı.

Yurt içi ve yurt dışından birçok açıklamanın yapıldığı harekâtta bugüne kadar 4 asker şehit olurken, 18 sivil de hayatını kaybetti. Millî Savunma Bakanlığı ise operasyona dair verdiği rakamlarda Suriye topraklarındaki 415 terör örgütü mensubunun etkisiz hâle getirildiğini duyurdu. 

Türkiye’nin operasyonunun başlamasının ardından acil çağrı yapan İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika ve Polonya, harekâtın ikinci gününde toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi sonrasında Estonya ile birlikte ortak bir açıklama yaparak Türkiye'ye tek taraflı askeri hareketlerini sonlandırması çağrısında bulundu. BMGK toplantısı sonrasında ABD'den yapılan açıklamada"Başkanın da söylediği gibi ABD bu operasyonu hiçbir şekilde onaylamadı. Trump, bölgedeki Kürtlerin ve dini azınlıkların korunmasının, ayrıca insani bir kriz çıkmamasının onların sorumluluğu olduğunu vurguladı" denirken; Rusya ise yaşananların sorumlusunun ABD olduğunu savundu. 

İşte operasyonun üçüncü gününden dakika dakika gelişmeler...

15.00 Arap Birliği, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği 'Barış Pınarı Harekatı'nı, 'Arap ülkesinin işgali ve egemenliğine saldırı' olarak niteledi.

TIKLAYIN - Arap Birliği, 'Barış Pınarı Harekâtını, 'Arap ülkesinin işgali ve egemenliğine saldırı' olarak niteledi

14.13 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Faaliyetler planladığı gibi gidiyor. Operasyon tüm kararlılığıyla sürüyor" dedi. 

11.55 Eski Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani TSK'nın Kuzey Suriye'ye harekâtıyla ilgili açıklama yayınladı. Rûdaw'ın haberine göre Barzani, “Savaşın durması, günahsız insanların bu tehlikeli duruma kurban edilmemesi için tüm tarafların elinden geleni yapmasının zamanı gelmiştir” dedi.

10.36  Suriye'de YPG'nin elinde bulunan bir bölgeden Akçakale ilçe merkezinde, gazetecilerin kaldığı bir otelin yakınına havan saldırısı düzenlendi. Atılan iki havan mermisinin de patlamadığı öğrenildi. 

09:41 YPG'nin Suriye'den Suruç'taki sivillere yönelik havan mermili saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 3'e yükseldi.

TIKLAYIN - Suruç'a yönelik havan saldırısında yaşamı yitirenlerin sayısı 3'e yükseldi

08.00 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu New York Times'ta yayımlanan "Türkiye'de neden Suriye'de savaşıyor?" başlıklı makalesinde, Barış Pınarı Herakâtı'nı başlatan Türkiye'nin pozisyonunu yeniden anlattı ve harekatın Suriyeli mültecilerin evlerine dönmelerine yardımcı olacağını belirtti. 

TIKLAYIN: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu New York Times'a yazdı: Kürtler düşmanımız değil

07.15  Millî Savunma Bakanlığı Twitter'dan yaptığı açıklamada etkisiz hale getirilen kişilerin sayısını paylaştı. MSB açıklamasında, "Fırat’ın doğusunda icra edilen Barış Pınarı Harekâtı gece boyunca başarıyla sürdürüldü. Terör örgütü PKK/PYD-YPG mevzileri etkili şekilde karadan ve havadan vuruldu. Etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı 415’e ulaştı" dedi.

02.58 Associated Press'in (AP) haberine göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturmak için başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'nın durdurulması çağrısı Rusya ve Çin oylarıyla reddedildi.

02.30 Pentagon, Kobane yakınındaki ABD birliklerinin 11 Ekim günü yerel saatle 21.00 civarında Türk mevzilerinden topçu ateşine maruz kaldığını bildirdi. Yapılan resmi açıklamada, "Patlama, Türklerin ABD kuvvetlerinin hazır bulunduğunu bildiği bir bölgede meydana geldi" denildi.

"Hiçbir ABD askeri yara almadı. ABD kuvvetleri Kobane'den çekilmedi. Birleşik Devletler, Türk ordusunun Suriye'ye girmesine karşı çıkıyor" denilen açıklamada, "Ve ABD özellikle, güvenlik mekanizması bölgesi dışında kalan ve Türklerin ABD kuvvetlerinin bulunduğunu bildiği bölgelerdeki operasyonlarına karşı çıkıyor" diye kaydedildi.

TIKLAYIN - Pentagon doğruladı: Kobane'deki ABD birlikleri Türkiye tarafından topçu ateşine maruz kaldı

01.00 İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Nusaybin’de gazetecilerin de etkilendiği saldırılarla ilgili açıklama yaptı.

00.40 Pentagon yetkilisi: Askeri gözlem noktasının yakınında bir patlama meydana geldiğinin farkındayız, bilinçli bir saldırı olduğuna inanmıyoruz

00.15 Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'ye yaptırım cevabı: Misliyle mukabelede bulunacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD'nin Hazine Bakanı Steve Mnuchin'in Türkiye'ye yönelik yaptırım yetkisi verilen kararnamenin imzalandığını bildirmesinin ardından bir açıklama yayımladı. Bakanlık açıklamasında "Misliyle mukabelede bulunacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır" denildi.

TIKLAYIN - Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'ye yaptırım cevabı: Misliyle mukabelede bulunacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın

00.10  ABD Başkanı Donald Trump, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin meşru müdafaa kapsamında sınırın öte yanından gelen atışlara karşılık vermesinin ABD’nin Kobane’deki bir üssünden de hissedilmesi ve bunun gündem olmasının ardından kendisine sorulan "Özel kuvvetlerimiz bugün Türkler tarafından bombalandı, yaptırım uygulanacak mı" sorusuna "Bakacağız" cevabını verdi.

23.32 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kobane yakınlarındaki ABD üssünü bombaladığı iddialarını yalanladı.

MSB, açıklaması şöyle: 

"ABD gözlem noktasının yaklaşık 1000 metre güney batısındaki tepelerden Suruç’un güneyindeki sınır karakollarımıza Doçka ve havan tacizleri yapılmıştır. Meşru müdafaa kapsamında karşılık verilerek atışların yapıldığı terör mevzileri ateş altına alınmıştır. ABD’nin gözlem noktasına ise herhangi bir atış söz konusu değildir. Atış öncesinde de ABD üssüne yönelik zarar verilmemesi için her türlü tedbir alınmıştır. ABD tarafından konunun tarafımıza iletilmesi sonucu tedbiren ateşler kesilmiştir. Kesinlikle ABD ve Koalisyon askerinin vurulması söz konusu değildir."

TIKLAYIN - Milli Savunma Bakanlığı'ndan ABD gözlem noktasına atış yapıldığı iddialarına ilişkin açıklama

Kaynak: AA

23.13 Milli Savunma Bakanlığı: Fırat’ın doğusunda başarıyla devam eden Barış Pınarı Harekâtı kapsamında etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG’li terörist sayısı 399 oldu.

22.29 Milli Savunma Bakanlığı: Bugün sabah saat 07.00’den itibaren Fırat’ın doğusundaki 25 hudut karakolumuza terör örgütü PKK/PYD-YPG tarafından yapılan taciz ateşlerine, kara ateş destek vasıtalarımızla karşılık verilmiş, toplam 16 terörist etkisiz hale getirilmiştir.

21.12 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Barış Pınarı Harekatı’na işgalci nitelemesi yapan" 121 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. 

20.57 ABD, Türkiye'ye 'çok ciddi' yaptırımlar için hazırlıkta: Trump yetki verdi, hükümeti ve ilişkili kişileri de kapsıyor

ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye’yi hedef alabilecek güçlü yaptırım yetkisi veren kararnameyi imzaladığını ancak daha 'aktif hale' getirmediğini söyledi. ABD'nin "Eğer ihtiyaç duyarsa Türkiye'nin ekonomisine kilit vurabileceğini" iddia eden Mnuchin, konuyla ilgili finansal kurumların da bilgilendirildiğini kaydetti. 

TIKLAYIN - ABD Hazine Bakanı duyurdu: Trump "çok güçlü" yaptırımlar için yetki verdi

20.21 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Terörle Mücadele ve Bölgesel Bağlantılılık Konulu 3'üncü Parlamento Başkanları Konferansı Açılış Resepsiyonu'nda yaptığı konuşmada uluslararası toplum ne derse desin Suriye'de terör örgütlerine karşı atılan adımın geri alınmayacağını ve operasyonun durmayacağını söyledi. 

TIKLAYIN - Erdoğan: Topraklarındaki terörist faaliyetleri engelleyemeyenler ülkemizin müdahalesine kapılarını açmış olurlar

20.11 Mardin Valiliği: Nusaybin'deki havan saldırısında 8 sivil vatandaşımız şehit olmuş, 35 sivil vatandaşımız da yaralanmıştır

"Suriye tarafından PKK/PYD-YPG terör örgütü mensuplarınca ilimiz Nusaybin ilçesine siviller hedef alınarak atılan havan ve roket mermilerinin isabet etmesi sonucu, 8 sivil vatandaşımız şehit olmuş, 35 sivil vatandaşımız da yaralanmıştır. Yaralı vatandaşlarımız Nusaybin ve Mardin Devlet hastanelerimize sevk edilerek tedavi altına alınmıştır. Şehit olan sivil vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz."

20.00 BM: Türkiye'nin operasyonunun başlangıcından bu yana 100 binden fazla insan evlerini terk etti

Birleşmiş Milletler: Türkiye’nin Suriye’de gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtı’nın başlangıcından bu yana 100 binden fazla kişinin evlerini terk ettiğini duyurdu. Operasyonun ‘insani etkilerinin çoktan hissedilmeye başladığını’ kaydeden BM açıklamasında, “Tahmini 100 bin kişi evlerini terk etti. Çok sayıda kişi komşu kentlere sığınırken, Haseke ve Tel Tamer'deki sığınma merkezlerine akın edenlerin sayısı da artıyor” dendi.

19.20  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, katıldığı televizyon programında Barış Pınarı Harekâtı kapsamında 'Tel Abyad’dan 8 kilometre kadar, Resulayn’dan ise yaklaşık 4,5-5 kilometre derinliğe kadar' Suriye içine girildiğini söyledi. Oktay, "Savaş uçaklarımız ise daha derine indi” diye konuştu.

19.10 AA: Barış Pınarı Harekatı kapsamında, Fırat Nehrinin doğusundaki Tel Abyad ilçesinin Halave köyü YPG/PKK'lı teröristlerden kurtarıldı.

18.22 Berat Albayrak: Barış Pınarı Harekâtı'nda da siviller konusunda titizlik göstereceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün Akçakale'de hayatını kaybeden Cihan Güneş'in Manisa'daki cenaze töreninde yaptığı konuşmada, Barış Pınarı Harekâtı kapsamında sivillerin hedef alındığı iddialarına dair şunları söyledi: 

"Bugün verilen mücadelede, sivilleri hedef alarak, sivil yerleşim yerlerine bombalar atıldığını bütün dünya görüyor. On yıllardır bugün için hazırlanan bu planla, allahın izniyle ordumuz darmaduman edecek. Tıpkı PKK'da olduğu gibi DAEŞ'le mücadelede de dünyada DAEŞ'a karşı en etkin mücadeleyi vermiş ordudur Türk ordusu. Bunu özellikle siviller üzerinden kara propaganda yapanların yüzlerine çarpmamız lazım. Türkiye'nin gerek Fırat Kalkanı gerek Zeytindalı operasyonları sürecinde siviller konusunda ne kadar titizlik gösterdiğini görmek lazım. İnşallah Barış Pınarı Harekâtı'nda da siviller konusunda titizlik göstereceğiz."

18.20  Hollanda Türkiye'ye yönelik silah ihracatını askıya aldığını açıkladı. Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Norveç ve Finlandiya’nın Türkiye’ye yaptırıma hazırlandığı, iki ülkenin Türkiye’ye silah satışını durdurduğu bildirilmişti.

Nusaybin'de havan topu saldırısı, yaralılar var

18.14 İHA Mardin’in Nusaybin'e Kamışlı'dan havan saldırısı gerçekleştiğini açıkladı. İHA haberi "Mardin’in Nusaybin ilçesinin karşısında bulunan Kamışlı’dan YPG-PKK’lı teröristler tarafından Nusaybin ilçesindeki sivil vatandaşlara yönelik havan topu saldırıları başladı. Teröristlerin attığı 4-5 havan topu ilçe merkezinde vatandaşların bulunduğu bölgeye düştü. Saldırıda yaralılar olduğu belirtildi. Bölgeye sevk edilen ambulanslarla yaralılar Nusaybin Devlet Hastanesine kaldırıldı" diye duyurdu.

17.00 Şanlıurfa Valiliği İl Koordinasyon ve Harekat Merkezi Başkanlığı, Kuzey Suriye'ye yönelik başlatılan 'Barış Pınarı Harekâtı' sonrasında can güvenlikleri endişesiyle evlerinden başka yere gitmek zorunda kalan vatandaşlara yapılacak ayni yardımlar hakkında açıklama yaptı. Valilik açıklamasında yardım kolilerini hazırlarken dikkat edilecek hususları ve iletişim adreslerini paylaştı.

TIKLAYIN - Şanlıurfa Valiliği'nden harekâttan etkilenen vatandaşlar için ayni yardım duyurusu

16.45 Reuters'ın aktardığına göre ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türk mevkidaşı Hulusi Akar'a Suriye'nin kuzeyine yapılan harekâtın IŞİD'le mücadelede kaydedilen ilerlemeyi tehlikeye attığını söyledi.

16.30 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg NTV'ye konuştu.  Stoltenberg "Müttefikler bazen fikir ayrılığına düşebilir, ama bu fikir ayrılıkları her zaman çözülür. Türkiye NATO'dan çıkarılamaz" dedi.

16.10 Anadolu Ajansı, Suruç'a havan saldırısı gerçekleştiğini 2 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. 

Kaynak: BBC

DHA, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine yönelik havalı saldırının Suriye'nin Ayn el Arab bölgesinden yapıldığını aktardı. Suruç'a bağlı Çaykara köyüne havan mermilerinin isabet etmesi sonucu muhtar Halil Yağmur ile 1 tarım işçinin hayatını kaybettiği, 5 kişinin de yaralandığı kaydedildi. 

16.04 İtalya Başbakanı: Türkiye'nin Suriyeli mültecileri şantaj aracı olarak kullanması kabul edilemez

İtalya Başbakanı Guiseppe Conte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkedeki 3.6 milyon Suriyeli sığınmacıyı kastederek dile getirdiği "Ey AB, operasyonumuza işgal derseniz kapıları açarız" sözlerine tepki gösterdi. Conte, "Avrupa Birliği, bu şantajı kabul edemez. Türkiye'nin ağırladığı Suriyeli mülteciler askeri bir girişimde şantaj aracı olamaz. Bunu kabul edemeyiz ve bu acilen durdurulmalı" dedi.

16.00 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu operasyona dair sosyal medyada paylaşımda bulunan isimlere yönelik olarak 500 kişiye işlem yapıldığını, 121 kişinin ise gözaltına alındığı duyurdu.  

12.07 İHA'nın geçtiği bilgiye göre harekât sırasında bir asker daha şehit oldu. İHA haberi şöyle duyurdu: "Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye’nin kuzeyine düzenlenen ‘Barış Pınarı Harekatı’nda Kahramanmaraşlı Uzman Çavuş Hacı Bebek şehit oldu. Barış Pınarı Harekatı’nda şehit olan Uzman Çavuş Hacı Bebek’in (44) şehadet haberi Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesindeki ailesine bildirildi.
Evli ve 2 çocuk babası olduğu öğrenilen şehit Uzman Çavuş Hacı Bebek'in baba ocağına dev Türk bayrağı asıldı. Şehidin cenazesinin yarın toprağa verileceği bildirildi."

09.00 İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, “Türkiye ve Suriye arasında halen geçerli olan Adana Ankaşması güvenliğin sağlanması için daha iyi bir yol olabilir. İran; Suriyeli Kürtleri, Suriye hükümetini ve Türkiye’yi bir araya getirerek Suriye ordusunun Türkiye ile beraber sınırı korumasını sağlayabilir” açıklamasını yaptı

09.30 Suriye Milli Ordusu, askerlerinin Menbiç'ten Kamışlı'ya uzanan stratejik M4 karayoluna ulaştığını duyurdu.

12.17 Milli Savunma Bakanlığı, bölgedeki en büyük yerleşim yerlerinden Rasulayn'ın kontrol altına alındığını duyurdu.

13.30 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Nusaybin'e yaklaşık 300 havan mermisi düştüğünü ve 11 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

 



TIKLAYIN - Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik 'Barış Pınarı Harekâtı başladı!

TIKLAYIN - Barış Pınarı Harekâtı'nda 4 asker şehit oldu