Gündem

Barış Anneleri: Kimsenin ölmesini istemiyoruz

Cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekmek için yapılan eylemler devam ediyor

08 Mayıs 2019 17:01

Barış Anneleri, açlık grevlerine dikkat çekmek için yaptıkları eylemlere bugün de devam etti. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAYDER) yönetici ve üyelerinin de destek verdiği aileler Bakırköy, Ağrı, Diyarbakır ve Adana'da  bir araya geldiler. Adana'da açıklama yapan aileler, "Her gün alanda olacağız. Siz de ölmeyin onlar da ölmesinler. Kimsenin ölmesini istemiyoruz" dedi

Bakırköy'de aileler "yaşam zinciri" oluşturdu

Mezopotamya Ajansının haberine göre Bakırköy Cezaevi önünde nöbet tutmalarına izin verilmeyen anneler insan zinciri eylemi yaptı. Anneler, tüm engellemelere rağmen her gün burada olacaklarını söyledi. Polislerin, "Cezaevi önünde eylem yapmak yasak" demesi üzerine durakta oturan ailelere polis, "Burada da oturamazsınız, sizi uyarıyorum gözaltı yapacağım" dedi. Aileler ise "Siz ne de yapsanız, biz her gün burada olacağız. Bu yaptıklarınızı kabul etmiyoruz. Bizi öldürseniz de geleceğiz" yanıtını verdi. Aileler ve polislerin tartışmaları devam ederken görüntü almak isteyen gazeteciler de Genel Bilgi Taraması'ndan (GBT) geçirildi. 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlardan Sezen Tekin ve Kudret Tekin'in polis ekipleriyle yapmış oldukları görüşmelerden sonuç çıkmayınca aileler, el ele tutuşarak "yaşam zinciri" oluşturdu. Aileler bu şekilde HDP Fatih İlçe Örgütü binasına kadar yürümek istedi. Bir süre yürüyüşlerine devam eden ailelerin etrafını saran polisler, "Birbirinizin elini bırakın. Düzgün yürüyün yolunuzu" şeklinde bağırdı. Avukatlar da polisin annelere bağırmasına tepki gösterdi. Aileler daha sonra gruplar halinde ayrıldı.

"Çocukların durumları kötü"

Ağrı'da Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi önünde bir araya gelen tutuklu yakınları, ölümler olmadan açlık grevindekilerin taleplerinin yerine getirilmesini istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, açık görüş için Ağrı’daki Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi'ne gelen tutuklu yakınları ile bir araya geldi. Bir süre sohbet eden HDP’li Koç’a aileler, çocuklarının durumlarının kötü olduğunu aktardı. Ailelerin daha sonra HDP'li vekil ile birlikte cezaevi önünde yapmak istedikleri açıklamaya jandarma engel oldu. Adalet Bakanlığı'na seslenen aileler, "Burada ölümler olmadan yasalara uyun ve tecridi kaldırın" dedi. 

"Siz de ölmeyin onlar da ölmesinler. Kimsenin ölmesini istemiyoruz"

Adana'da İsmet İnönü Parkı'nda açıklama yapmaları engellenen aileler, çocuklarının talepleri yerine getirilinceye kadar alanlarda olacaklarını söyledi.
 
Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAYDER) yönetici ve üyeleri de destek verdi
 
Parkı ablukaya alan polis ailelere, "Her gün açıklama mı olur? Dağılın" dedi. Aileler de “Açlık grevlerinden haberiniz var mı? Çocuklarımız ölüyor. Her gün alanda olacağız. Siz de ölmeyin onlar da ölmesinler. Kimsenin ölmesini istemiyoruz. Çocuklarımızın talepleri yerine getirilsin. Anayız ciğerimiz yanıyor. Evimizde kalamıyoruz” dedi
 
Adalet Bakanlığı’na seslenen tutuklu yakınlarından Latife Aydın da çocuklarının talebi yerine getirilene kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Saldırılara karşı boyun eğmeyeceklerini söyleyen Aydın, “Ne asker, ne polis ne gerilla ne de tutsaklar ölmesin. Tecrit kalksın” diye konuştu.