Dünya

Barcelona'da Katalonya Özerk Bölgesi'nin eski liderlerine hapis kararına protestolar sürüyor | Eski başkan Belçika'da teslim oldu

18 Ekim 2019 13:53

İspanya Yüksek Mahkemesi'nin hakkında üçüncü kez Avrupa çapında tutuklama emri çıkarttığı eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Carles Puigdemont, kendi isteğiyle Belçika'da teslim oldu. Katalonya Özerk Bölgesi'nin eski liderlerine verilen hapis cezası kararından beri Barcelona sokaklarında süren protestolar da şehrin ünlü Sagrada Familia bazilikasının da kapatılmasına neden oldu. 

TIKLAYIN- İspanyol mahkemesinden Katalan liderlere 13 yıla kadar hapis cezaları

Hapis kararından bu yana Katalonya'nın bağımsızlığı yanlıları ve güvenlik güçleri arasında çatışmalarla geçen protestolarda bu zamana kadar 100'den fazla kişi yaralandı, en az 50 eylemci de gözaltına alındı.

TIKLAYIN- Katalonya'da gösteriler sürüyor: 46'sı polis memuru 80 yaralı

 Reuters'a açıklama yapan yetkililer Barcelona'daki gösteriler nedeniyle şehrin ünlü Sagrada Familia bazilikasının da kapatıldığını söyledi.  Açıklama, sosyal medyada göstericilerin Sagrada Familia'ya giriş çıkışları engellediği haberlerinin ardından geldi. 

Neler oldu? 

İspanya'nın yasadışı ilan ettiği, Katalonya özerk yönetiminde 1 Ekim 2017'de yapılan bağımsızlık referandumunu organize etmekten yargılanan 12 Katalan siyasetçi ve sivil toplum örgütü liderinin 4 ay süren davası 12 Haziran'da sona ermişti.

Sanıklar hakkında ‘anayasal düzeni kısmen ya da tamamen şiddet yoluyla yıkmak’, ‘kanunun uygulanmasına engel olmak’, ‘devlet kurumlarına itaatsizlik’ ve ‘kamu malını kötüye kullanmak’ suçlarından 7 ila 25 yıl hapis cezaları istenmişti.