Kültür-Sanat

Banksy, eserlerini satın alacak kişileri bu soruya verdikleri cevaba göre seçiyor

İnternet sitesinden en fazla 1 eser satın alınabiliyor

18 Ekim 2019 14:51

Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy, Londra'da açtığı dükkânda sergilediği ve internetten satışa çıkardığı eserlerini alacak kişileri "Sanat neden önemlidir?" sorusuna verecekleri cevaba göre seçecek.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre, İngiltere'nin başkenti Londra'nın Croydon ilçesinde Gross Domestic Product (Gayrisafi Yurtiçi Hasıla) adını verdiği 'içine girilemeyen bir dükkân' açan Banksy, burada bulunan polis kaskından yapılmış disko topu, üzerinde Birleşik Krallık bayrağı olan çelik yelek ve tuğladan yapılmış tasarımcı çantası gibi ürünleri ‘bir soru’ karşılığında satışa çıkardı.

Buna göre Bansky'nin eserlerini satın almak isteyenler "Sanat neden önemlidir? / Sanat önemli midir?" sorusuyla karşılaşıyor. İnternet sitesinde yöneltilen sorudan önce yapılan açıklamada "Robot olmadığınızı (ve düzgün sayılabilecek bir insan olduğunuzu) kanıtlamak için aşağıdaki soruyu 50 kelimeyi geçmeyecek şekilde yanıtlayın" ifadesi yer alıyor.

 

En fazla 1 ürün satın alınıyor

Bunun yanında eserlerin satıldığı sitenin kurallarına göre her müşteri en fazla bir ürün alabiliyor. Başvuranlar arasında rastgele bir seçim yapılacak ve daha sonra bu sayı da ‘Sanat neden önemlidir?’ sorusuna verilen cevaplara göre sınırlandırılacak.

Cevaplar, profesyonel standup komedyeni olan bir jüri tarafından tarafsız ve bağımsız bir şekilde değerlendirilecek.

Sanatı gösteriş unsuru ya da maddi bir değer olarak görmeyi eleştirmesiyle bilinen Banksy’nin yarışma için bir kuralı daha var.

Sitede bu kural, “Eğer servet sahibi bir sanat koleksiyoncusuysan lütfen bu kez kayıt yaptırmaktan kaçın” sözleriyle ifade ediliyor.

Banksy söz konusu dükkânı ve internet sitesini “bir kartpostal şirketinin adını kullanarak ürün satmasını engellemek için açmak zorunda kaldığını” belirtmişti. Banksy, satışlardan gelecek paranın Akdeniz’de göçmenleri kurtarmak için bir gemi alımına harcanacağını söylemişti.