Ekonomi

Bankalar açıkladı: Kartlarda biriken puanlar 2020'de kullanılabilecek

Yetkililer, özel kampanyalardan kazanılan puanların tarih sınırlaması olabileceği için gelecek yıla devredilemeyeceğini belirtti

15 Aralık 2019 13:30

Yılın son günleri yaklaşırken, vatandaşların yaptığı harcamalar sonucunda banka ve kredi kartlarında biriken puanların, 2020'ye devredip devredilmeyeceği konuşulmaya başlandı. Yetkililer, mevcut puanların yıl sonunda silinmeyeceğini gelecek yıl da kullanılabileceğini açıkladı.

Bankaların resen puanları silemeyeceği, böyle bir durumda vatandaşların hukuki yollara başvurması gerektiğini söyleyen yetkililer, bankaların para puanları gider olarak kaydettiğini, puanları silseler dahi gelir olarak kaydetmelerinin mümkün olmadığını, dolayısıyla bunun bir mantığının olmadığını dile getirdi.

Yetkililer, bankalar tarafından düzenlenmiş özel kampanyalar kapsamında kazanılan puanların kullanımında ise tarih sınırlaması olabileceğine dikkati çekerek, bunlara ilişkin ekstre ve mesaj yoluyla iletilen bilgilendirmelere dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

Uygulamaların bankadan bankaya değişiklik gösterebileceğine işaret eden yetkililer, kart sahiplerine, puanları konusunda bankalarını arayarak bilgi almalarını tavsiye ediyor.

Puanları silme uygulaması yok

Yapı Kredi yetkilisi, "Yapı Kredi bireysel kredi kartı ve bireysel TLcard müşterileri, World üye iş yerlerinde yaptıkları harcamalardan Worldpuan kazanabilir, bu puanları alışverişlerinde kullanabilirler. Müşterilerimizin kazandıkları Worldpuanlar, kampanya koşullarında belirtilen puan yükleme tarihinden sonra puanların son kullanım tarihine kadar kullanılabilir. Yapı Kredi olarak, biriken Worldpuanları yıl sonunda sıfırlama uygulamamız bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

Garanti Ödeme Sistemleri (GÖSAŞ) yetkilisi de kart müşterilerinin yaptıkları harcamalardan kazandıkları bonus veya millerin yıl sonunda silinmesi şeklinde bir uygulamalarının bulunmadığını aktarırken, Ziraat Bankası yetkilisi kredi kartlarıyla yapılan harcamalarla kazanılan puanların, bir yıl içerisinde kullanılmadığı takdirde gelecek yıla devredildiğini, hiçbir suretle hak kaybının yaşanmayacağını dile getirdi. 

İş Bankası yetkilisi, bankamatik kartları ve Maximum özellikli kredi kartları ile yapılan alışverişler üzerinden MaxiPuan kazanıldığını, yıl içerisinde düzenlenen çeşitli kampanyalar kapsamında ise müşterilere ekstra MaxiPuan sunulduğunu belirtti. Akbank yetkilisi, kampanyalardan kazanılan chip-paraların artık silinmeyeceğini, Axesslilerin kazandıkları chip-paraları zaman kısıtı olmaksızın diledikleri gibi biriktirebileceğini kaydetti.

VakıfBank yetkilisi, yapılan harcamalar sonucu standart puan kazanımlarının silinmediğini ve gelecek yıla devredildiğini bildirerek, sadece kampanya bazlı puan kazanımlarının kampanyada belirtilen süreler içerisinde harcanmadığı takdirde devredilmediğini söyledi. DenizBank yetkilisi, banka olarak, kartlarda biriken puanların silinmesi yönünde bir uygulamalarının bulunmadığını vurguladı. Türk Ekonomi Bankası (TEB) yetkilisi ise müşterilerin kartlarında yıl boyunca biriken puanların, sonraki yıllarda kullanmaları için devredildiğini sözlerine ekledi.

Kartlarda biriken puanların gelecek yıla aktarılacağı bankaların vurguladığı bir nokta olurken, eğer puanlar belirli tarihlerde kullanılmak üzere yapılan bir kampanyadan kazanılmışsa, söz konusu puanların gelecek yıla devredilemeyeceğinin de altını çiziyor.