Ekonomi

Bakan Nebati: Enflasyonla mücadeleyi desteklemek üzere 241 milyar lira vergi gelirinden vazgeçiyoruz

"Hiç bir zafere çiçekli yollardan gidilmiyor, bu yollar engebeli ve yorucudur, ancak zafere ulaşıldığında tamamı unutulur"

17 Haziran 2022 14:49

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Adana İş Dünyası Buluşması Programı'nda konuştu. Nebati enflasyonla mücadele kapsamında daha önce 239 milyar lira olarak açıkladığı vergi feragâtını bu kez 241 milyar dolar olarak telaffuz etti.

Enflasyonla mücadelede kararlık vurgusu yapan Nebati, "Makroihtiyati tedbirleri sıkılaştırıyoruz. Mali disiplinden taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.

Nebati, tüm dünyanın artan enerji ve gıda fiyatları sebebiyle enflasyon problemi yaşadığını söyleyen Nebati, yaşanan fiyat artışlarının arz ve maliyet kaynaklı olmasının yaşanan bozulmaların geçici olduğuna işaret ettiğini belirtti. Türkiye Ekonomi Modeli'nin çarkları döndürdüğüne dikkat çeken Nureddin Nebati "Hiç bir zafere çiçekli yollardan gidilmiyor, bu yollar engebeli ve yorucudur, ancak zafere ulaşıldığında tamamı unutulur" ifadelerini kullandı.

İş dünyasına seslenen Nebati "Biz bu ülkede hiçbir fabrika, hiçbir imalathane hiçbir esnaf işini kaybetmesin diye elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bir akşam eve gidip işimi kaybettim korkusuyla, bir akşam evime gittim kepengi kapattım korkusu aynıdır. Allah bize böyle korkular yaşatmasın" dedi.

TIKLAYIN: Bakan Nebati'den GES açıklaması: Şu anda talepler çok iyi geliyor

Bakan Nebati'nin açıklamaları şöyle:

"Ekonomimiz ilk çeyrekte yüzde 7,3 büyüyerek güçlü performansına devam etti. 2022 yılında Türkiye'nin dünya ihracatından aldığı pay yüzde 0,55'ken 2021 yılında yüzde 1 eşiğini aşmış durumda. İhracatımız 2021 yılı sonunda 225,3 milyar dolara ancak 2022 mayıs sonunda 242,6 milyar dolara ulaşarak tarihi rekorlar kırdı, her ay yeni bir rekor. Son 21 ayın 19'unda sürekli rekor kırıyoruz. Böyle bir ülkeyiz. Dönem Hangi dönem? Salgın dönemi.

İhracatçılarımızın gayretiyle de 2022'de 250 milyar dolar hedefine ulaşacağımıza inanıyorum. 2023'te de inşallah 300 milyar dolar olacak. 

Toplam istihdamımız nisan itibariyle 30,4 milyon kişiye ulaşmış bulunuyor. İlave istihdam 5 milyonu aşmış durumda. Her açıklanan ay bir önceki aya göre artışa tekabül ediyor. Çarklar dönüyor. İstihdam devam, yatırım devam ihracat devam. OECD ülkeleri arasında en çok istihdam artıran ülke Türkiye oldu.

"Türkiye liberal bir ekonomidir"

Ocak-Mayıs döneminde bütçe 124 milyar lira fazla vermiş durumda. Bir takım çevreler ülkemizin ekonomisi üzerinde karamsar tablolar çizmeye devam ediyor. Türkiye ekonomisinin bir serbest piyasa ekonomisi olduğunu sorgulatmak için çeşitli mecralarda olmadık spekülasyonlara girişiyorlar. Altını çizerek söylüyorum; Türkiye, serbest piyasa koşullarında büyümeye istikrarlı biçimde devam eden liberal bir ekonomidir.

Tüm dünyada Rusya-Ukrayna savaşı ve kuralık nedeniyle artan gıda fiyatları, enerji fiyatları ve tedarik problemleriyle bugün gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler istisnasız yüksek enflasyon yaşıyor. Petrol bugün yüzde 50'nin üzerinde artışla 120 dolar seviyesine kadar yükselmiş durumda. Doğalgaz ise 2020'den bu yana 10 kat artış gösterdi. Girdi maliyetlerindeki bu olağandışı artışlar ülkemizde de fiyatları etkiliyor. Hayat pahalılığına sebep oluyor. Fiyat artışlarında arz yönlü ve maliyet artışı kaynaklı faktörlerin belirleyici olması fiyatlardaki bu bozulmanın geçici olduğuna işaret ediyor.

"241 milyar lira vergi gelirinden vazgeçiyoruz"

Büyük ölçüde beklentilerde kaynaklanan fiyat artışlarının vatandaşlarımıza asgari düzeyde yansıması için azami bir gayret gösteriyor ve gerekli adımları atmaya devam ediyoruz.

Enflasyonla mücadeleyi desteklemek üzere 2022 yılında 241 milyar lirayı aşan bir vergi gelirinden vazgeçiyoruz. Önümüzdeki dönemde de gıda ve fiyat komitelerinde aldığımız kararlarla arz güvenliğini ve istikrarını güçlendirerek enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz. Makroihtiyati tedbirleri sıkılaştırıyoruz. Mali disiplinden taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz.

Elbette ki sancılı bir dönem yaşıyoruz ancak Türkiye Ekonomi Modeli'nin çarkları döndürdüğü, üretimi devam ettirdiği, ihracatı artırdığı, istihdama olanaklar sağladığını göz ardı etmek Türkiye'ye yapılan en büyük haksızlıktır.  Hiç bir zafere çiçekli yollardan gidilmiyor, bu yollar engebeli ve yorucudur, ancak zafere ulaşıldığında tamamı unutulur. 

"Allah bize böyle korkular yaşatmasın"

Konuşmasının sonunda İş dünyasına seslenen Nebati şöyle dedi:

"Zorluklar var üstesinden hep beraber geleceğiz, kendi işinize odaklanın, üretiminize bakın. Geçen Yıl neredeydiniz bugün neredesiniz? 5 yıl önce ne satıyordunuz bugün ne satıyorsunuz. Biz bu ülkede hiçbir fabrika, hiçbir imalathane hiçbir esnaf işini kaybetmesin diye elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bir akşam eve gidip işimi kaybettim korkusuyla, bir akşam evime gittim kepengi kapattım korkusu aynıdır. Allah bize böyle korkular yaşatmasın. Devletimizi bayrağımızı daim kılsın."