Medya

Bakan Ersoy, "SETA'yı kim finanse ediyor?" sorusunu yanıtsız bıraktı

15 Kasım 2019 14:53

"Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları" başlıklı raporu ile gazetecileri fişleyen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı bu kez finansör tartışmaları ile gündemde. Alman hükûmeti tarafından SETA’nin mali kaynağına ilişkin soru önergesine verilen yanıtta "Hükümete yakın olan kuruluş büyük ölçüde Albayrak ailesi tarafından finanse edilmektedir" denildi.

TIKLAYIN - Alman hükümeti SETA’nın mali kaynağını açıkladı


CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, vakıflardan sorumlu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a SETA Vakfı’nın kaynaklarını sordu. Ersoy Çakırözer’in sorusunu yanıtsız bıraktı

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bünyesinde olduğunu anımsatan Çakırözer, SETA’nın, temmuz ayında; BBC Türkçe, Deutche Welle, Sputnik gibi dünya çapındaki haber ajanslarının Türkiye'deki muhabirlerini, yayınladığı raporlar fişlediğini belirtti.

“SETA Vakfı 2013 yılından bu yana vergiden muaf çünkü Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına vakıf kabul edilmiş” diyen Çakırözer, SETA ile ilgili araştırma önergelerinin, soru önergelerinin reddedildiğini belirterek şunları söyledi:

“SETA hâlâ kamu yararı sağlıyor mu? Hangi faaliyeti, devletin kamu hizmeti yükünü azaltıcı? Hangi faaliyeti nedeniyle kamu yararına vakıf? SETA Vakfının gelir kaynakları nelerdir, sizin Bakanlığınızdan verilmekte olan ya da diğer kamu kurumlarından verilmekte olan kaynaklar nelerdir?”

 Çakırözer, “Vakıf Türkiye’de. Yöneticileri Türk siyasetinde, bürokrasisinde. Sorular Alman Meclisi’nde soruluyor, yanıtları Almanya hükümeti veriyor. SETA Vakfı ile ilgili soruyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde soruyoruz. Ama vakıflardan sorumlu bakan yanıt vermiyor. ” diyerek tepkisini gösterdi.