Gündem

Bahçeli: Öğrenen robotlar, yapay zekâlar üretiliyor, hoşgörü ve hürmet üretilemiyor

"Herkes hesabını 2023’e göre yapsın"

28 Kasım 2019 09:34

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bir yandan dijitalleşmenin konuşulurken bir yandan açlık ve sefaletin yaşandığı bir dönem yaşandığını söyledi. "Siber fiziksel sistemler yapılırken vicdan köprüleri yapılamıyor" diyen Bahçeli, "Öğrenen robotlar, yapay zekâlar üretiliyor, hoşgörü ve hürmet üretilemiyor" dedi. Teknoloji ile insani duygular arasında karşılaştırma yapan Bahçeli, "Bilgi teknolojilerinde bulut bilişim sistemi geliştiriliyor, ancak empati geliştirilemiyor. Arttırılmış gerçeklik, katmanlı üretim yükseliyor, ama manevi değerler, sorumluluk ve duyarlılık azalıyor" diye konuştu.


MHP lideri Bahçeli, daha önce Suudi Arabistan'ın dünyada bir ilki gerçekleştirerek vatandaşlık verdiği robot Sophia hakkındaki açıklamaları dikkati çekmişti. Bahçeli, "Suudi Arabistan bir Hollywood yıldızına benzetilen robota vatandaşlık vererek ne yapmak, nereye varmak istemektedir? Nasıl bir hüsran, husumet kutsal topraklarda hâkimiyet kurmuştur?" diyerek tepki göstermişti. 


Suriye'deki gelişmelere ilişkin olarak da değerlendirmelerde bulunan MHP lideri, "Suriye’de Fırat Nehri üzerindeki Tışrin Barajı’ndaki bir üssü boşaltan ABD’den sonra, bölgeye Rusya yerleşti. Üsteki sözde devir teslim, Rus bayrakları ve YPG paçavraları eşliğinde yapıldı. Rus komutanla bir terörist konuşma yaptı. Hani Astana? Nerede Soçi? Nereye gitti 22 Ekim tarihli mutabakat? ABD çıkıyor Rusya giriyor, Rusya çıkıyor ABD giriyor. Birbirlerinin ayaklarına basmıyorlar, tavuklarına kış demiyorlar. Fiilen nüfuz bölgesi oluşturmuşlar. Suriye’yi kafalarda bölmüşler" ifadelerini kaydetti.

"Suriye Arap Cumhuriyet’iyle konuşmak ve anlaşmak mümkündür"

Bahçeli, "Türkiye’nin Esad ile görüşmesi çok sık dillendiriliyor. Sizin görüşünüz nedir?" sorusuna da şöyle yanıt verdi:

"Esad suçludur, katildir, kendi halkına ölüm saçmıştır. Direkt görüşme ve temas onun yaptıklarını meşrulaştırır, ama farklı kanallardan Suriye Arap Cumhuriyet’iyle, Suriye halkıyla görüşmek, konuşmak ve anlaşmak mümkündür. Diplomasi çok boyutlu olmalıdır. Aktif ve çözüm odaklı olmalıdır. Sahada kazandıklarımız, masalarda heba edilmemelidir. Esad konusu farklıdır. O önce kendi halkına hesap vermelidir. Türkiye süreçlerin içinde olmazsa bize rağmen adımlar atılabilir. Suriye bizim iç meselemiz haline dönüşmüştür. Jeopolitik gerçekler, tarihi ve kültürel miras bunu daha da perçinlemiştir. Suriye’nin toprak ve siyasi bütünlüğü sonuna kadar savunulmalıdır. Aynı şey Irak için de geçerlidir. Diğer komşu ülkeler de buna dahildir."

"Herkes hesabını 2023’e göre yapsın"

HDP'nin erken seçim çağrısının ardından başlayan tartışmaya ilişkin de konuşan Bahçeli, "Bizim durduğumuz yer bellidir. 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nin normal tarihi Haziran 2023’tür. Erken seçim talepleri yanlıştır. Parti olarak seçimin zamanında yapılması kararındayız. Bundan da taviz vermeyiz. AK Parti de aynı karar ve duruşu görmekten memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. Herkes hesabını 2023’e göre yapsın" dedi.

Türkgün'de yayımlanan röportajın tamamı için tıklayın.

Röportajın ilk kısmı için TIKLAYIN - Bahçeli: CHP'ye Atatürk'ün ahı tuttu

Röportajın ikinci kısmı için TIKLAYIN - Bahçeli: Kılıçdaroğlu bize çamur atıyor, bizi zan altında bırakıyor