Gündem

Ayvalıtaş davasında gerekçeli karar: Adalet gecikti, yeni bilirkişi incelemesine gerek görülmedi

Bilirkişi raporunda sanıklar kusursuz bulunurken, Ayvalıtaş 'asli ve tam' kusurlu bulunmuştu

30 Aralık 2019 12:28

Gezi Parkı eylemleri sırasında gerçekleşen yürüyüşte bir aracın kalabalığa dalıp kendisine çarpması sonucu yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş'ın ölümüne ilişkin iki sanığın beraat ettiği davada gerekçeli karar açıklandı. Sanık sürücülerin kusursuz olduğu iddia edilen bilirkişi raporundan sonra yeni rapor alınması talebinin reddedilmesi, “yeterince gecikmiş olması açısından yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırılmasına gerek görülmemiştir” ifadeleriyle gerekçelendirildi.

6.5 yıl süren yargılama sonucunda 21 Ekim'de sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş hakkında beraat kararı verilmişti. Davada savcı da sanıkların beraat edilmesi yönünde mütalaa vermişti. Ayvalıtaş ailesi avukatları son duruşmada mahkemeye ulaşan olayla ilgili bilirkişi raporlarının eksik, asılsız ve taraflı olduğunu belirtmiş ve yeni bir bilirkişi raporu alınmasını talep etmiş ancak mahkeme bunu reddetmişti.  

ArtııGerçek'ten Rıfat Doğan'ın haberine göre Anadolu Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesi, davayla ilgili gerekçeli kararını açıkladı. Gerekçeli kararda mahkemeye ulaşan ve hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş’ın ölümünde yaralanan Seyit Kartal’ın yaralanmasında asli kusurlu oldukları sanıkların ise kusursuz olduğunu iddia eden dört bilirkişi raporuna atıf yapıldı. Kararda müdahil ve vekillerince yeni bir rapor alınması yönündeki talebi “yeterince gecikmiş olması açısından yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırılmasına gerek görülmemiştir” denilerek şu ifadelere yer verildi:

“Aldırılan bu son rapor yine müdahiller ve vekillerince itiraza uğramış ise de; gerek hazırlık soruşturması sırasında tutulan tutanaklar, gerek olayın oluş şekli, gerekse kusur durumuna dair aldırılıp oy birliğiyle verilen tüm raporların sanıkların olayda herhangi bir kusurlarının olmadığını, birbirini teyit eder şekilde bildirmesi karşısında yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırmanın yargılamanın uzamasından başka hiç bir işe yaramayacağı ve zaten adaletin yeterince gecikmiş olması açısından yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırılmasına gerek görülmemiş ve sanıkların olayda herhangi bir kusurlarının olmadığı tüm dosya kapsamından anlaşılmakla beraatlerine dair aşağıdaki şekilde karar verilmesi gerekmiştir.”

Ayvalıtaş'ın ölümünde sanıkların taksiri yokmuş

Gerekçenin sonuç kısmında “Her ne kadar sanıklar Cengiz Aktaş ve Mehmet Görkem Demirbaş'ın TCK 85/2 maddesi gereğince ayrı ayrı cezalandırılmaları istemiyle kamu davası açılmış ise de, yüklenen suç açısından sanıkların taksirinin bulunmaması nedeniyle müsnet suçtan CMK'nın 223/2-c.maddesi gereğince ayrı ayrı beraatlerine” dendi. 

Ne olmuştu?

2 Haziran 2013 gecesi Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde yürüyen grubun üzerine doğru hızla giden aracın çarptığı Ayvalıtaş’ın ölümü kayıtlara trafik kazası olarak geçti. Aracın sürücüsü ifadesinin alınmasının ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Ayvalıtaş’a aracıyla çarpıp ölümüne sebep olan sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ile Cengiz Aktaş, Türk Ceza Kanunu’nun 85/2. maddesi uyarınca “taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılandı.

Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki davaya sunulan bilirkişi raporunda, “Ayvalıtaş’ın kendi ölümünde asli ve tam kusurlu olduğu” tespiti yer almıştı, iki sanığın olayda kusurlu olmadığı sonucuna varılmıştı.