Kültür-Sanat

'15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü' konserine göz bantlı katılım

Görme engeliyle ilgili farkındalık edinmeleri için katılımcıların beyaz bastonla gözleri kapalı şekilde yürümesi istendi

12 Ekim 2019 09:02

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, sahnedeki sanatçıların ve etkinliğe katılan tüm dinleyicilerin gözlerini bantlayarak katıldığı Türk Halk Müziği konseri, katılımcılardan yoğun ilgi gördü.

Ayvalık Belediyesi, Adil Sosyal Tüm Engelli Dostları Grubu (ASTED) ve Medya Ayvalık Gazetesi’nin katkılarıyla, TRT sanatçısı Fikriye Meşhur’un öncülüğünde faaliyetlerini sürdüren Küçükköy Türk Halk Müziği Korosu tarafından düzenlenen konser, İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. '15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü' nedeniyle düzenlenen konserde; sahnedeki sanatçıların yanı sıra, konseri izlemeye gelen tüm izleyicilerin de gözleri kalın bantlarla kapatıldı. Görme engellilerin güncel hayatta yaşadıkları sorunlara dikkat çekmeyi ve toplumsal farkındalık sağlaması amacıyla düzenlenen konsere katılanların ellerine birer beyaz baston verilerek, gözleri kapalı bir halde yürümeyi denemeleri de istendi. 

Engelli farkındalığı konserine katılan Ayvalık Belediyesi Kültür ve Sanat Müdürü Erkan Cılak görme engelli olmayı tarif edebilmesinin son derece güç olduğunu söyleyerek, ifadesinde şu cümlelere yer verdi:

“Bu biz sağlıklı bireyler için bir deneyimden ibaret. Gözlerim kapalı kısa bir mesafede elimde beyaz bastonla yürümeye çalıştım ama çok zorlandım. Bu durumun bir hayatın içerisinde sürekli olduğunu düşündüğümüzde, akıl alır gibi değil. Gerçekten çok zor. Herkesin yaşamında kendisine göre zorluklar var ama toplum normal koşullarda sağlıklı bireye bir şekilde destek oluyor. Ancak ne yazık ki toplum olarak engelli bireyi çoğu zaman görmezden geliyoruz. Toplum olarak bunun farkında değiliz. Bu yüzden de bu organizasyon topluma farkındalık oluşturmak adına çok önemliydi."

Konsere Kocaeli’den gelen görme engelli Sonay Sevinç ise, mutluluğunu “Şu anda mutluyum. Neden mutluyum; biz engelliler olarak topluma sesimizi duyurabilmek için sürekli bir şeyler yapmaya çalışıyoruz kendi aramızda. Fakat sesimizi duyurabilmek ve etrafımızdakilere bir şeyler anlatmaya çalışmak çok zor gerçekten. Çünkü güncel hayatta, etrafımızdakilerin anlayabildiği kadarıyla bir şeyler ilerleyebiliyor maalesef. Bu akşamki konsere katılan herkesin en azında empati kurarak bizleri daha iyi anlayabileceğini düşündüğüm için muştuyum” sözleriyle ifade etti. 

Konsere katılan Göksel Dağgöz isimli emekli polis memuru ile öğrenciler Sümeye Nur Solak ve Betül Can da konsere katılmalarının sebebinin görme engellilerin yaşamdaki sıkıntılarını ve sorunlarını bir nebze olsun anlayabilmek ve onları yalnız bırakmamak olduğunu belirttiler.