Gündem

Ölüm orucundaki avukat Aytaç Ünsal tahliye oldu

03 Eylül 2020 22:10

Adil yargılanma talebiyle 213 gündür ölüm orucunda olan avukat Aytaç Ünsal, tahliye edildi. Halkın Hukuk Bürosu, Ünsal'ın, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi'nden tahliye olma görüntüsünü paylaşarak, "Ebru Timtik ölümsüzdür! Aytaç Ünsal onurumuzdur! Aytaçımızı aldık" diye yazdı. 

Yargıtay 16. Dairesi, adil yargılanma talebiyle 213 gündür ölüm orucunda olan avukat Aytaç Ünsal hakkında tahliye kararı verdi. 16. Dairesi, 213 gündür ölüm orucunda olan Ünsal'ın 'cezaevi şartlarında kalmasının hayati bakımdan tehlike yaratacağı anlaşıldığından' iyileşinceye kadar infazının durdurulmasına ve derhal salıverilmesine karar verdi.

Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi'nde tutulan Ünsal'ın sağlık durumunun kötüye gittiği belirtilirken; hastanede hazırlanan raporda bağışıklık sisteminin çöktüğü, pandemi döneminde hastanede kalmasının riskli olduğu ve taburcu edilmesi gerektiği ifade edilmişti.

Kararın ardından hastaneden tahliye edilen Ünsal, "Hepinizin emeğiyle, sevgisiyle, sahiplenmesiyle oldu, hepinizi çok seviyorum, biz kazanacağız" dedi. 

TIKLAYIN - Ölüm orucundaki avukat Aytaç Ünsal hakkında tahliye kararı!

Ne olmuştu?

ÇHD davasında 20 Mart 2019'daki duruşmada kararını açıklayan mahkeme, avukatlara 18 yıl 9 ay ile 3 yıl 1 ay 15 gün arasında hapis cezalarına hükmetmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de Ekim 2019'da itirazları reddederek dosyayı Yargıtay'a göndermişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) davasında verilen 159 yıldan fazla cezanın, avukat Barkın Timtik'e verilen ceza hariç onanması yönünde görüş bildirdi.

Tebliğnamede sadece, TCK'nın 314/1 maddesi uyarınca "örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan 18 yıl 9 ay hapse mahkum edilen avukat Barkın Timtik'in cezasının bozulması, onun da diğer avukatlar gibi "örgüt üyeliğinden" cezalandırılması gerektiği ifade edildi.

Savcılığın tebliğnamesi Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderildi.

Derneğin yöneticilerinden avukat Ebru Timtik ile ÇHD üyesi avukat Aytaç Ünsal adil yargılanma hakkı için ölüm orucuna başladı.

Anayasa Mahkemesi, 14 Ağustos'ta ölüm orucundaki avukatlar Aytaç Ünsal ile Ebru Timtik'in tahliye talepli tedbir başvurusunu, "Maddi veya manevi bütünlüklerine yönelik ciddi bir tehlike yok"  gerekçesiyle reddetti. 

TIKLAYIN - Demokrasi İçin Birlik: Ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için Adalet Bakanı inisiyatif kullanmalı

TIKLAYIN - Ölüm orucundaki avukat Ebru Timtik, hayatını kaybetti