Gündem

AYM kararına uymayan hâkime terfi: Yargıtay üyeliği, Adalet Bakan Yardımcılığı

02 Haziran 2022 13:12

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kamuoyunun yakından izlediği davalarda verdiği kararlarla tartışma konusu olan Akın Gürlek’i Adalet Bakan Yardımcısı olarak ataması, yargı ile ilgili tartışmaları alevlendirdi. CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını anayasal zorunluluğa rağmen uygulamamasıyla gündeme gelen Gürlek gibi, Mehmet Altan hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayan Orkun Dağ da hakkındaki şikayetlere rağmen Yargıtay üyeliğine atanmıştı. Bu durum, iktidarın desteklemediği AYM kararlarının uygulanmamasının ödüllendirildiği yorumlarına yol açtı. HSK de kurumun, “AYM kararlarına uymayanların terfi edemeyeceği” ilke kararına rağmen Gürlek’i terfi ettirmişti.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan Mehmet Altan'ı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen tahliye etmeyen, cezaevinde fazladan 5,5 ay daha yatmasına neden olan hakimlerden Orkun Dağ, hakkındaki suç duyurularına rağmen Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından Yargıtay üyeliğine atandı. Dağ hakkında yaptığı işlemler nedeniyle açılan tazminat davası ise sürüyor.

Dağ ve heyetteki diğer hakimlerin Altan hakkındaki AYM ve AİHM kararlarını uygulamadığı dönemde, Anayasa Mahkemesi, anayasayı anımsatan açıklamalar yapmak zorunda kalmıştı. Altan da cezaevinde fazladan 5,5 ay yattıktan sonra ancak istinaf mahkemesi kararıyla tahliye olabilmişti.

Bir ödül de Gürlek’e

Dağ’ın Yargıtay üyeliğine getirilerek ödüllendirilmesinin ardından Akın Gürlek de Adalet Bakan Yardımcısı oldu. Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu hakkındaki yargılamanın yenilenmesi kararına direnen Gürlek, AYM’nin böyle bir hakkı olmadığını savunmuştu. Anayasa Mahkemesi, bunun üzerine yeni bir karara imza atmış, bu kararı, anayasanın uygulanmasını sağlamakla sadece kendilerinin görevli olmadığı uyarısıyla birlikte TBMM ve HSK’ye göndermişti. Berberoğlu, bu karardan sonra haklarına yeniden kavuşabilmişti.

Gürlek hakkında bu nedenlerle HSK’ye yapılan çok sayıda başvuru bulunuyor. Gürlek, Berberoğlu davası dışında şu kararlara imza atan heyetlere de başkanlık yaptı:

  • Sözcü gazetesi yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru’ya, "Gülen yapılanmasına bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 3'er yıl 6'şar ay 15'er gün hapis cezası verilmesi,
  • HDP eski eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'a örgüt propagandası suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası verilmesi,
  • CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nu ise sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay hapis cezası verilmesi,
  • Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı 2,5 yıl hapis cezası verilmesi,
  • Gazeteci Can Dündar'ın gayrımenkullerine el konulması,
  • ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve ÇHD’li avukatların hapse mahkum edilmesi,
  • Barış Akademisyenleri’ne üst sınırdan ceza verilmesi.

TIKLAYIN | Adalet Bakan Yardımcılığı'na atanan Akın Gürlek’ten eleştirilere yanıt:  Bizler verdiğimiz kararlarla konuşuruz

TIKLAYIN | Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan hâkim Akın Gürlek, Adalet Bakan Yardımcısı yapıldı