Gündem

AYM "ihlal yok" demişti; gazeteci Müyesser Yıldız, AİHM'e gidiyor

"Kendi ülkemin mahkemesinin bir hak ihlali olduğuna karar vermesini beklerdim"

28 Haziran 2022 11:18

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, gazeteci Müyesser Yıldız'ın 8 Haziran 2020’de ‘askeri casusluk’ suçlamasıyla evine yapılan baskınla gözaltına alınıp tutuklanmasına ilişkin olarak AYM'ye yaptığı başvuruya "ihlal yok" kararı verilmesini köşesine taşıdı. 

Ergin, AYM’nin kararı ile ilgili olarak gazeteci Müyesser Yıldız ile yaptığı konuşmayı aktardı. Yıldız, konuyu bu kez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götüreceğini, avukatının gerekli hazırlıklara başladığını anlattı.

Yıldız, “Yabancı bir mahkemede hakkımı arayacak olmaktan dolayı mutlu değilim. Kendi ülkemin mahkemesinin bir hak ihlali olduğuna karar vermesini beklerdim. Bu durumda hakkımı arayabilmek için bana AİHM’ye gitmek dışında bir seçenek kalmıyor. Burada söz konusu olan evrensel haklardır. Bu hakkımı arayarak, basın özgürlüğü açısından bu sorunlu durumu giderecek, bundan sonrası için örnek olacak bir karar çıkartmaya çalışacağım” diye konuştu.

Ergin, "Bir başka anlatımla, dosya burada kapanmış değil. AİHM’nin AYM’nin 'ihlal yok' kararının ardından nasıl bir hüküm vereceği, bu dosyayı şimdiden daha da ilginç bir hale getirmiştir" yorumunu yaptı. 

Ne olmuştu?

Gazeteciler Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel 8 Haziran 2020’de ‘askeri casusluk’ suçlamasıyla evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. Üç günlük gözaltının ardından Dükel serbest bırakıldı, Yıldız ise tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne konuldu.

Eski asker Erdal Baran’ın gazetecileri arayarak bilgi aktardığı iddia edilirken, Müyesser Yıldız, yazılarını açık kaynaklardan yararlanarak yazdığını söyledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede gazeteciler Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel ile Erdal Baran’ın “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla 17.5 yıla kadar hapisleri talep edildi. 9 Kasım 2020’de görülen ilk duruşmada Yıldız, yurtdışına çıkış yasağı konularak tahliye edildi.

Yargılama sonunda Gazeteci Yıldız’a toplam 3 yıl 7 ay 10 gün hapis cezası veren mahkeme, yasak bilgiyi “temin” suçundan beraat ettirdiği gazeteci Dükel bu bilgiyi açıklamaktan 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırdı.

Müyesser Yıldız kararın ardından Anayasa Mahkemesi’ne “Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği” gerekçesiyle bireysel başvuruda bulundu.

Yüksek Mahkeme, bugün Yıldız hakkındaki kararını açıkladı ve tutuklama kararıyla Yıldız’ın haklarının ihlal edilmediğini belirtti.

Mahkemenin kararı oy çokluğuyla alındı. Karara Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ve üyeler Engin Yıldırım, M. Emin Kuz ve Kenan Yaşar muhalefet şerhi koydu.